Nakon što je ostvarena težnja mnogih generacija za samostalnom Općinom Lopar, u kratko vrijeme napravljene su mnoge važne stvari, a jedna od njih svakako je i izrada grba i zastave Općine Lopar, kao vizualnog znaka prepoznavanja odnosno identiteta.

Heraldik art iz Rijeke koji je izradio grb i gđa Maja Bejdić iz Središnjeg državnog arhiva uvelike su nam pomogli da malim dijelom upoznamo nauku o grbovima, a ona se temelji na strogom poštivanju pravila, standarda i preporuka u heraldičkom opisivanju, dizajnu i terminologiji. Heraldika je naprosto takva da nismo smjeli odstupati od posebnog stila crtanja, izbora i određenja boja, te položaja lika u grbu jer jedno pravilo objašnjava i nadopunjuje drugo ili ga isključuje, a opet na način da što lakše i jasnije izrazimo našu viziju, povijest i nasljeđe.

Odluku o odabiru grba Općine Lopar donijelo je Općinsko vijeće:  grb  u obliku štita, tamnoplave boje sa zlatnožutim torzom sv. Marina, klesara koji u desnoj ruci drži čekić, a u lijevoj špicu,  u pratnji dva srebrna bijela cvijeta pomidora i krumpira gore lijevo i gore desno – kao simbolima loparskog polja i poljoprivrede.

Službena zastava je svijetloplave boje, a na počasnoj ili gonfalonu prevladavaju morski motivi. Veliku zahvalu zaslužili su i vijećnici Julija Škarić i Marin Mušćo koji su svesrdno svoje vrijeme i trud uložili u rađanje idejnog rješenja grba Općine Lopar.

Grb je ispunio svoju osnovnu funkciju, a to je jednostavnost, te lako vizualno prepoznavanje loparskog identiteta koji nosi svoju priču o sv. Marinu, klesaru iz Lopara,  osnivaču Republike San Marino.