Otvorenjem Sportske dvorane Lopar u studenome 2022., okrenuta je nova stranica društvenoga života za sve Loparane. Prvim pogledom na ovo predivno zdanje, jasno je da se radi o građevini koja pruža vrlo široki spektar mogućnosti korištenja. Zaista se može reći da je dvorana stavljena u službu društvenoga života Loparana, ali i ostalih otočana, te da je postala novo središte svih društvenih događanja Općine. Uz dvoranu, uređen je i Dvoranski trg koji se koristi za razna događanja i druženja poput Adventa u Loparu.

U novoj dvorani provode se različite sportske aktivnosti i treninzi, od Univerzalne škole sporta, Škole odbojke, Škole plesa za one najmlađe, preko pilatesa i funkcionalnih treninga za žene, do rekreacije za muškarce (futsal, košarka). Aktivnosti za djecu organizira Centar za kulturu i sport Lopar, dok je u rekreativni dio aktivnosti uključena većina lokalnih udruga i klubova koji okupljaju veliki broj mještana svih dobnih skupina. Od sportskih klubova svoje treninge u dvorani provode mladi nogometaši i rukometaši, a u planu je organizirati kampove i pripreme sportskih ekipa tijekom godine, kao što se sada održava Ljetna škola nogometa MNK-a Lopar. Pokrenuta je i školska nogometna liga u koju su uključena djeca Područne škole Lopar, a u planu je i organizacija još nekoliko sportskih natjecanja i druženja za djecu.

Osim sportskih aktivnosti, u dvorani se provode i druge društvene aktivnosti (na samome parketu koji se zaštiti i pripremi za događanja, ili u Multimedijalnoj dvorani na prvome katu) kao što su predstave za sve dobne uzraste, priredbe, skupovi, skupštine i sastanci, projekcije filmova, predstavljanje knjiga, predavanja, razne probe (folklor), znanstvene i kreativne radionice.

U budućnosti se planira organizirati različite sportske turnire (trenutno se održavaju malonogometni turniri), razna predavanja, radionice i dr., kako bi se na kvalitetan način ispunilo vrijeme mještana izvan turističke sezone.