LEGENDA O SV. MARINU

Lopar je rodno mjesto sv. Marina – klesara i osnivača Republike San Marino. Njemu u čast, ime “San Marino” danas nose Turističko naselje, Autocamp i Kulturno – umjetničko društvo u Loparu, a u centru mjesta nalazi se i obilježje sv. Marinu. Prema narodnom pripovijedanju, Marin se rodio u Loparu prije više od 17 stoljeća. Izučivši klesarski zanat, otplovio je trbuhom za kruhom preko Jadranskog mora. Pristao je na obalu apeninskog poluotoka, u blizini današnjeg grada Riminija. Vrlo brzo postao je cijenjen u kršćanskoj zajednici, ali i progonjen zbog svojih kršćanskih propovijedi, pa je u bijegu pronašao utočište na brdu Titan.

Ubrzo su i drugi prognanici privučeni sigurnošću brda Titana i glasom o svetosti pustinjaka Marina, slijedili njegov trag. Tako su se oko njega okupili brojni vjernici i stvorili malu zajednicu, a “srce” njihove kršćanske vjere bila je mala crkvica koju su ondje sagradili. To su bili počeci Republike San Marino – najstarije republike u Europi.  Nakon smrti, Marin je pokopan upravo u toj kapelici koju je sam sa svojom zajednicom podigao. Kasnije je proglašen svecem i zaštitnikom San Marina.

Dan sv. Marina slavi se 3. rujna, i to je državni praznik u San Marinu. Loparani mu odaju počast uprizorenjem njegova života i napuštanja rodnog Lopara, svake godine tijekom manifestacije “Loparska noć – povratak korjenima”.

 

PUTOVANJE KROZ PROŠLOST LOPARA

Putovanje kroz prošlost Lopara

 

ARHEOLOŠKA TOPOGRAFIJA OTOKA RABA

Pregled arheoloških istraživanja u sklopu projekta Arheološka topografija otoka Raba, 2013. – 2017.