U Loparu na mjestu zvanom Zidine zasnovano je naselje koje je neprekinuto trajalo i živjelo kroz mlađe kameno doba, pa bakreno, brončano sve do 4st. poslije Krista kada je na spomenutoj lokaciji narasla starogrčka vojna utvrda, čiji ostaci zajedno s ostacima iz predhodnih razdoblja i danas svjedoče o povijesti ovoga mjesta.

Za mjesto se veže legenda o Sv. Marinu koji je prije više od 17 stoljeća rođen u Loparu. Izvježbajući zanat kamenoklesara, u potrazi za poslom dospjeva na Apeninski poluotok gdje zadobiva povjerenje tamošnje kršćanske zajednice. Zbog svojih kršćanskih uvjerenja bio je prognan te se naseljava na teško dostupno brdo Titan gdje podiže crkvicu koja je ubrzo postala mjesto okupljanja mnogih koji su u njoj pronašli svoj novi dom. Bili su to temelji na kojima je kasnije niknuo današnji grad San Marino i istoimena državica, gdje se još uvijek čuvaju posljednji svečevi ostaci.

 

Opći podaci

Mjesto Lopar nalazi se na otoku Rabu, smještenom u kvarnerskoj skupini otoka. Udaljeno je 110 km od administrativnog središta Rijeke i 190 km od Zagreba.

U Lopar se može stići trajektom Stinica – Mišnjak; vožnja traje desetak minuta, ili trajektnom linijom Valbiska (na Krku) – Lopar, koja je gostima sve zanimljivija zbog blizine Rijeke i zrakoplovne luke, a vožnja traje oko sat i pol.

 

Dolazeći u Lopar autom iz pravca Raba, prvo na što ćete naići je obilježje Sv. Marinu, klesaru i osnivaču Republike San Marino koji je rođen upravo u Loparu u 4. stoljeću. Njemu u čast, hotelsko naselje i autokamp nose ime “San Marino”.

Lopar je poznat po svojim prekrasnim pješčanim plažama i slikovitim uvalama. Od čak 22 plaže, 3 su nudističke: Ciganka, Sahara i Stolac. Najveća i najpoznatija loparska plaža je Rajska plaža, dugačka 1,5 km. Uz nju su smješteni najvažniji turistički kapaciteti mjesta. Od 2003. god. Rajsku plažu krasi “Plava zastava”, međunarodni simbol kvalitete i očuvanosti okoliša te sigurnosti kupača.

Više informacija možete pronaći na službenim stranicama Turističke zajednice Općine Lopar: www.lopar.com