Branitelji Općine Lopar organizirani unutar Udruge veterana domovinskog rata  Lopar bogatim programom i druženjem sa prijateljima iz Udruge veterana domovinskog rata iz Petrinje obilježili su Dan branitelja Općine Lopar sa nekoliko prigodnih svečanosti.

U jutarnjim satima načelnik Općine Lopar Josip Borić  sa svojim suradnicima, direktorom Lopar-Vrutak d.o.o. g. Zdenkom Jakucom i direktorom TZ Općine Lopar Marinom Mušćom , te predsjednikom UVDR  Lopar g. Ivanom Pičuljanom, tajnikom UVDR Lopar Igorom Tomičićem te g. Frankom Fabom primio je u prostoru općinske vijećnice predstavnike UVDR Petrinja predvođene predsjednikom udruge  i ratnim zapovjednikom obrane grada Petrinje g. Zlatkom Iskrićem.

Načelnik Općine Lopar je u razgovoru predstavio Općinu Lopar i sve njene aktivnosti na razvoju infrastrukturnih projekata i organizacije društvenog života u općini. Predstavio je i aktivnosti  općine u odnosu prema hrvatskim braniteljima i istaknuo da je posebno zadovoljan što je na prostoru općine osnovana jedna udruga branitelja dana 27.01. 2007. godine. U proteklih 11 godina UVDR je nositelj dobrih i općini korisnih aktivnosti  od uređenja okoliša, plaža, pješačkih staza do aktivnosti stambenog zbrinjavanja branitelja i svekolike pomoći braniteljima. Uvijek su tu i brojne sportske aktivnosti ,takmičenja i putovanja na obilježavanje brojnih godišnjica i sjećanja na domovinski rat.

Direktor Lopar – Vrutak d.o.o. g. Zdenko Jakuc predstavio je rad komunalnih društava u vlasništvu Općine Lopar koji zapošljavaju velik broj hrvatskih branitelja.

Istaknuta je mogućnost suradnje sa prijateljima iz Petrinje u više aktivnosti s obzirom na njihova iskustva.

Direktor TZ Lopar g.Marin Mušćo predstavio je aktivnosti u turizmu  u Loparu trendove i rekordne brojke ostvarene u turističkoj 2017. godini.

Predsjednik UVDR Lopar Ivan Pičuljan predstavio je UVDR Lopar od početka i prvih aktivnosti do danas sa naglaskom na zadnjem velikom projektu UVDR Lopar-izgradnja hrvatskog grba na brdu Glavičica. Izniman pothvat rezultat je rada i dobrih odnosa te znanja i velikog truda članova udruge, uz pomoć  Općine Lopar i ostalih institucija.

Na kraju druženja sa načelnikom Općine Lopar izmijenjeni su pokloni i darovi između dvije udruge hrvatskih branitelja.

Cjelodnevni program obilježavanja Dana branitelja Općine Lopar nastavljen je u popodnevnim satima polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na središnjem križu u groblju, blagoslovom izgrađenog hrvatskog grba na brdu Glavičica,svetom misom  te  prezentacijom  i predavanjem  na temu – “Domovinski rat u Petrinji 1991.-1995.“