Protekli je tjedan u Loparu bio u znaku prevencije i zdravlja. U sklopu europskog projekta „Od prevencije do zdravlja“ održan je Tjedan zdravlja i akcija „Postanite i ostanite nepušač“ odnosno niz edukativnih i javnozdravstvenih akcija. Stručnjaci iz Specijalne bolnice Medico održali su početkom tjedna edukativni seminar Prevencijom do zdravih pluća. Svim sudionicima omogućen je i koristan pregled – spirometrija.

U srijedu su Patronažna služba Doma zdravlja Primorsko-goranske županije Rab, djelatnici Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo Primorsko- goranske županije i Crveni Križ Rab mjerili krvni tlak i šećer u krvi. Posebno zanimljivo i poučno bilo je u srijedu na radionici crtanja fraktala pod vodstvom Društva za istraživanje i potporu (DIP). Petak je bio rezerviran za sportsko – rekreativno druženje u prijepodnevnim satima. Oko 30 prijavljenih bilo je u šetnji po vodstvom Planinarskog društva Kamenjak Rab od startne pozicije Turističke zajednice Lopar, preko Matahlića do Podšila, Sahare, Zastolca i prema Paparovima natrag do cilja. Sve je prošlo u najboljem redu kako smo i očekivali. Svi programi održani su uz strogo poštivanje epidemioloških mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i nacionalnog stožera civilne zaštite. Obzirom na ograničeni broj sudionika i aktualnu situaciju s koronavirusom, zadovoljni smo i odazivom na događanja koja smo organizirali u Tjednu zdravlja u sklopu europskog projekta „Od prevencije do zdravlja“.

Koristimo priliku zahvaliti svima koji su nam se pridružili te najaviti nastavak aktivnosti koje planiramo organizirati na proljeće sljedeće godine Projekt „Od prevencije do zdravlja“ prije gotovo godinu dana uspješno je prijavila Općina Viškovo i kao partnera uključila Općinu Lopar. Opći cilj projekta je povećanje znanja i svijesti o važnosti promocije zdravlja i prevencije bolesti na području Općine Lopar i Viškovo. Specifični cilj projekta je promicanje zdravih navika i zdravlja i/ili povećanje znanja i svijesti stanovnika o važnosti prevencije bolesti. Za provođenje navedenih projektnih aktivnosti odobreno je 100-postotno financiranje iz Europskog socijalnog fonda u okviru Prioritetne osi 2, Investicijskog prioriteta 9.iv, Specifičnog cilja 9.iv.1 Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali” za razdoblje 2014-2020.