izvor: RabDanas.com

ako se s programom ovogodišnjeg obilježavanja 8. rujna – Dana Općine Lopar i blagdana Male Gospe startalo već 31. kolovoza i nastavilo i sljedećih dana, središnji događaj bila je svečana sjednica Općinskog vijeća Lopara održana u prostoru Turističkog naselja „San Marino“ prošlog petka.

Sjednici je prethodio odlazak do Općinskog groblja na kojem su delegacije Općine Lopar, HVDR-e Vukovarsko-srijemske županije, Grada Petrinje, te Udruge veterana Domovinskog rata Lopara, uz središnji križ položile vijence i zapalile svijeće za sve one koji, kako je rekao načelnik Općine Lopar Josip Borić, ovdje počivaju od vremena prvog spominjanja imena mjesta Lopar, te posebno za one koji su svoj život stavili na oltar Domovine.

Sat vremena prije početka svečane sjednice u crkvi sv. Ivana Krstitelja održana je sveta misa koju je predvodio župnik Lopara vlč. Frane Brozić. Župnik je tijekom mise vjernicima predstavio i blagoslovio restauriranu sliku Majke Božje koja je idućeg dana, na sam blagdan Male Gospe svečano postavljena na zid crkve Rođenja Blažene Djevice Marije.

 

Svečana sjednica Općinskog vijeća Lopara u prisustvo brojnih uvaženih gostiju

Nakon intoniranja „Lijepe naše“ i minute šutnje za sve poginule i umrle hrvatske branitelje, svečanu sjednicu Općinskog vijeća Lopara otvorio je predsjednik Vijeća Dino Ivanić. Pozdravljajući sve prisutne u potpuno ispunjenoj dvorani posebne pozdrave uputio je uvaženim gostima;  saborskom zastupniku, gradonačelniku Bakra te izaslaniku predsjednika Sabora Tomislavu Klariću, zatim ministru mora, prometa i infrastrukture te ujedno izaslaniku predsjednika Vlade Olegu Butkoviću, saborskoj zastupnici Branki Juričev Martinčev, saborskim zastupnicima Miru Kovaču i Davoru Lončaru, ujedno i načelniku Općine Poličnik, zatim izaslaniku župana PGŽ Ljudevitu Krpanu, pomoćnici ministrice regionalnog razvoja i fondova EU u Upravi za otoke Tajani Husak, pomoćniku ministra Butkovića, Anđelku Petriniću i pomoćniku ministra turizma Robertu Pendu.

Posebni pozdravi upućeni su i predstavnicima Loparu prijateljske Općine Vladislavci na čelu s načelnikom Marjanom Tomasom, delegaciji Grada Raba koju je predvodio gradonačelnik Nikola Grgurić, gradonačelniku Crikvenice Damiru Rukavini i gradonačelniku Kraljevice Daliboru Čandrliću, načelniku Kopriničkog Ivaneca Mariju Švegoviću i njegovom zamjeniku Alenu Jančevcu, predsjedniku Uprave rapskog „Imperiala“ Vladu Mišu, glavnom konzervatoru Hrvatske za nepokretnu kulturnu baštinu Miljenku Domijanu, te predstavnicima braniteljskih udruga, a posebno predstavnicima HVIDR-e Vukovarske-srijemske županije i Udruge ratnih veterana Domovinskog rata Grada Petrinje.

 

U kraćem kulturno zabavnom dijelu svečane sjednice pisutne je ugodno iznenadio virtuozan nastup domaćeg mandolinističko-klavirskog Trija Tremolo, kojeg čine troje vrhunskih rapskih glazbenika, izvrsna prof. Sandra Klen za klavirom, te dvojica izuzetno talentiranih mandolinista, učenika Srednje glazbene škole I. M. Ronjgova Rijeka, Deni  KlenRene Borić. Svoje pjevačko umijeće pokazala je i loparska ženska klapa „Užanca“, kao i skupina Pučki pjevači iz Lopara.

 

Prisutne je na svečanoj sjednici u kraćem obraćanju s najmlađom općinom na podrućju PGŽ i Republike Hrvatske upoznao njezin načelnik i saborski zastupnik Josip Borić, podsjetivši da se Lopar prostire na svega 26,5 kvadratnih kilometara i da broji 1263 stanovnika, te da su se osnivanjem općine 2006. godine stekli uvjeti da Lopar i u institucionalnom smislu sam povede brigu o potrebama i životu svojih stanovnika, ali i da svojim razvojem poboljšava ukupne uvijete života na cijelome otoku.

Iako mala, Općina Lopar raspolaže s oko 10 tisuća ležaja za iznajmljivanje; u obiteljskom smještaju 4.700, u vikendicama 1.270, Hotelsko turističko naselje San Marino i Auto kamp 4.200 ležaja.

U prošloj je godini u Loparu ostvareno 755.412 turističkih noćenja, dok je ostvarenje od 700.000 turističkih noćenja ove godine dostignuto 4. rujna – dan ranije u odnosu na prošlu godinu, naglasio je Borić.

Proračun Lopara je u 2017. ostvaren s iznosom od 16,290.000,00 kuna spomenuo je Borić, dodavši da je vrijednost pokrenutih projekata koja su u izgradnji 25,6 milijuna kuna i to bez investicije koja se odnosi na izgradnju pretovarne stanice koju vodi „Dundovo“ Rab i obalnog zida, te izgradnje prve faze luke Melak koja je u natječaju, a vodi je Lučka uprava Rab – što je dodatni iznos od 20 milijuna kuna.

Josip Borić je u svojem izlaganju spomenuo dobru suradnju dviju lokalnih samouprava na otoku; Općine Lopar i Grada Raba, bez obzira na povremeni “lokalpatriotizam” s obje strane. Iskoristio je priliku te se za dobru suradnju zahvalio gradonačelniku Raba Nikoli Grguriću, njegovom zamjeniku Denisu Deželjinu, bivšem ravnatelju Lučke uprave Rab Vanji Debeliću i sadašnjem Nenadu Debeliću kao i čelnim ljudima rapskih komunalnih tvrtki „Vrela“ i „Dundova“.

Za pomoć u realizaciji nekih od spomenutih projekata Borić se zahvalio i ministru mora, prometa i infrastrukture Olegu Butkoviću, te u cjelini Vladi Republike Hrvatske i Primorsko – goranskoj županiji.

Mnoge će, a posebno mlade Lopara obradovati najava Borića da će slijedećeg tjedna potpisati Ugovor za izgradnju druge faze izgradnje sportske dvorane u Loparu s čime će početi teći rok od dvije godine za završetak njezine gradnje.

Načelnik Općine Lopar zahvalio se i svim vijećnicima Općine na čelu s predsjednikom Vijeća Dinom Ivanićem na uspješnom radu. „Bez obzira što u sastavu Općinskog vijeća nemamo izraženu većinu, pokazali smo da znamo odvojiti bitno od nebitnog, da se znamo dogovarati. Da je tome tako govori i podatak“, dodao  je, „da je od izbora u svibnja prošle godine do danas usvojeno devet od predloženih 11 Odluka.“

 

Svečano uručena godišnja javna priznanja i nagrade Općine Lopar

Najsvečaniji dio uslijedio je na samom kraju svečane sjednice Općinskog vijeća Lopara kada su predsjednik Općinskog vijeća Dino Ivanić i načelnik Općine Josip Borić uručili priznanja i nagrade u 2018. najzaslužnijim Loparkama i Loparanima.

Za odličan uspjeh tijekom čitavog osmogodišnjeg školovanja priznanja su primili učenici; Ivan Lukas Andreškić, Antonija Beg, Marko Ivče, Zara Paparić i Tea Stipetić Pećarina.

Za odličan uspjeh tijekom srednjoškolskog obrazovanja pohvalnica je, uz novčanu nagradu koja je uplaćena na njihov bankovni račun, uručena učenicima Filipu Mušću i Niki Šaniću.

Za izniman višegodišnji doprinos razvoju predškolskog odgoja u Loparu, zahvalnica Općine dodijeljena je gospođi Snježani Balen, a za izniman doprinos razvoju vatrogastva te za aktivni društveni i humanitarni angažman na području Lopara zahvalnica Općine uručena je gospodinu Stanislavu Franeliću.

Zahvalnica za izniman doprinos razvoju projekta Geopark te za aktivan društveni angažman na području Lopara, dodijeljena je i gospodinu Mirku Papariću, dok je za značajan doprinos na području odgoja i obrazovanja na području Lopara, zahvalnica uručena i gospođi Nadi Pičuljan.

Za doprinos u izgradnji i očuvanju komunalnog standarda te društvenom angažmanu  u proteklih 10 godina postojanja zahvalnicu je, u ime Komunalnom društvu „Vrutak d.o.o.“ primio direktor tvrtke Zdenko Jakuc.

Gospodinu Damiru Matahliji, utemeljitelju Udruge veterana Domovinskog rata Lopara, koja je i jedina udruga branitelja u Loparu s respektabilnim brojem od 150 članova, dodijeljeno je priznanje koje objedinjeno čine plaketa i grb Općine, a prati ju i novčana nagrada.

Za ostvarene vrhunske rezultate na domaćim i međunarodnim natjecanjima, te sportskoj promociji Lopara, plaketa i grb Općine Lopar, uz novčanu nagradu, dodijeljeni su i jednom od najboljih mladih vaterpolista Hrvatske, 19-godišnjem Lovri Papariću, koji je od 2106. član Vaterpolo kluba Primorje EB Rijeka. Priznanje je u njegovoj odsutnosti primila njegova sestra Katarina.

 

Zavjetno hodočašće na blagdan Male Gospe, sajam i velika fešta

Na sam zavjetni blagdan Male Gospe, kako duga tradicija nalaže, hodočasnici s otoka i ostali brojni vjernici od ranog su se jutra okupljali oko crkve Rođenja Blažene Djevice Marije, a prva od tri svete mise tijekom dana počela je u 10:00 sati  Uz blagdan Male Gospe u Loparu veže se i bogata gastronomska ponuda, pa su vjernici i brojni turisti već od blagdanskog jutra ispred šatora na „Melku“, zahvaljujući angažmanu 60-ak djelatnika Imperiala Rab, mogli kušati domaće jelo sočivo, a kao posebna gastro-atrakcija tijekom cijeloga dana na otvorenom pekao se i vol na ražnju.

Pored sajamskog šarenila i spomenute gastro ponude, od 11 sati u šatoru posjetitelje je zabavljao tamburaški sastav Lobby, a za dobro raspoloženje na večernjoj fešti, uz sudionike kulturno-umjetničkog programa, bit će zadužen Đani Stipaničev poznati šibenski pjevač i zvjezda rock-opera i mjuzikla.