Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije i Općina Lopar provode javnozdravstveni program”Skrining osteoporoze kod žena” u svrhu prevencije i ranog otkrivanja promjena u mineralnoj gustoći kosti dok se bolest i njene posljedice još nisu razvile. Ultrazvučno će se mjeriti gustoća petne kosti kod žena u dobi od 55 godina nadalje.

Skrining denzitometrija se provodi kod žena neposredno prije ulaska u menopauzu i kod onih kod kojih  su promjene već nastupile. Izračunavanjem rizika za nastanak osteoporoze kod žena i poduzimanjem preventivnih aktivnosti direktno se utječe na smanjivanje mogućnosti razvoja komplikacija bolesti (prijeloma).

Program provode liječnik i stručni suradnici Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo Ispostave Rab, te je planiran pregled mještanki Lopara uz epidemiološke mjere. Narudžbe za preglede moguće je ostvariti svaki dan od 9 do 12 sati na telefon 776-924, a pregledi će se obavljati , sukladno epidemiološkoj situaciji, prema terminu koji ćemo naknadno javiti.

 Zahvaljujemo  na suradnji i  potpori  ovog značajnog  javnozdravstvenog programa.

 

 

Mr.sc. Daniela Glažar Ivče dr.med.
spec.epidemiologije, subspec.zdravstvene ekologije
Voditeljica ispostave Rab

(091) 7860-501 | (051) 776-925 | (051) 776-924
daniela.glazar-ivce@zzjzpgz.hr | www.zzjzpgz.hr
Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ
Palit 143a, 51280 Rab