Danas, 16. ožujka 2020. godine održana je sjednica Stožera civilne zaštite Općine Lopar u proširenom sastavu na kojoj su razmijenjene informacije vezane za situaciju izazvanu pojavom i širenjem virusa COVID-19.

 

Zbog situacije u širem okruženju te i iz preventivnih razloga na području Općine Lopar preporučuje se do daljnjega:

  • Otkazivanje svih javnih okupljanja i manifestacija
  • Otkazivanje svih sportskih natjecanja
  • Otkazivanje svih izvanškolskih aktivnosti učenika i sportaša
  • Smanjenje osobnih kontakata unutar ustanova, institucija ili udruga te komuniciranje elektronskim putem ili telefonom
  • Uspostavljanje dnevnog kontakta među članovima Stožera u svrhu informiranja i što većeg stupnja zaštite kako zaposlenika tako i svih mještana Općine Lopar

 

Općina Lopar, njezine ustanove i poduzeća provoditi će mjere prevencije utvrđene od strane nadležnih institucija, te se predlaže mještanima da se upoznaju s istim na slijedećem linku: https://civilna-zastita.gov.hr/vijesti/koronavirus-i-mjere-prevencije/2194

 

Gradsko društvo Crvenog križa Rab vršiti će dostavu osnovnih životnih namirnica starijim osobama koji nisu u mogućnosti a kojima je to potrebno i onima koji se ne žele izlagati riziku te iste molimo da se jave na broj telefona: 095 855 5611 ili 099 368 0811.

 

U slučaju da netko osjeti znakove i simptome groznice ili probleme s dišnim putevima Stožer podsjeća na preporuke Nacionalnog stožera civilne zaštite i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo: NE ODLAZITE U ZDRAVSTVENE USTANOVE VEĆ TELEFONOM KONTAKTIRAJTE SVOG OBITELJSKOG LIJEČNIKA ILI EPIDEMIOLOGA.

Broj epidemiologa u pripravnosti za područje Primorsko-goranske županije je 091 125 7210.

Stožer će se sastajati po potrebi i davati pripćenja a do daljnjega poziva mještane na suradnju i pridržavanje danih preporuka, uz napomenu da se sve relevantne informacije i aktualnosti oko koronavirusa nalaze na službenim web stranicama Nacionalnog stožera civilne zaštite (https://civilna-zastita.gov.hr/) i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (https://www.hzjz.hr/)

 

Za Stožer CZ Općine Lopar

Dominik Paparić