Nakon tradicionalne akcije čišćenja priobalja i podmorja „Neka školji budu bolji“ koja je okupila brojne Loparane vođene zajedničkim interesom, uslijedio je nastavak aktivnosti u okviru programa obilježavanja Dana planeta Zemlje.


Razvoj ekološke osviještenosti

Kako aktivnosti usmjerene razvoju ekološke osviještenosti najbolje rezultate postiže kada im se prione od najmlađe dobi, komunalno trgovačko društvo Lopar Vrutak d.o.o. ove je godine nastavio s aktivnostima namijenjenima polaznicima dječjeg vrtića i područne škole te je za njih organizirao predstavu „Keko-eko“ u izvedbi Produkcije „Z“. Njome se nastojalo na djeci primjeren i razumljiv način utjecati na svijest o važnosti odvajanja i pravilnog odlaganja otpada te općenito na odgovoran odnos prema okolišu. Nakon same izvedbe predstave edukativnog karaktera, djeca su pozvana da se ponovno uključe u akciju prikupljanja starog papira.  U tu svrhu dodijeljeni su im posebni kontejneri, a kao i prošle godine, za svoj trud djeca će po okončanju akcije biti nagrađena. Uz aktivnosti usmjerene edukaciji najmlađih, Lopar Vrutak d.o.o. svojim aktivnostima nastoji utjecati i na ekološku osviještenost onih malo starijih te je 24. travnja, drugu godinu zaredom, mještanima dijelio platnene vrećice kako bi utjecao na smanjenje uporabe plastičnih.


Uređenje mjesta

Ovogodišnji program obilježavanja Dana planeta zemlje okončan je tradicionalnom subvencioniranom prodajom sadnica za iznajmljivače koja je zbog vremenskih neprilika odgođena za 25. travnja. Svi iznajmljivači imali su tako priliku oplemeniti svoje vrtove sadnicama pelargonija, lavande, smilja, vlasca, bosiljka i ljetnica, a 50 % troškova paketa snosila je Turistička zajednica Općine Lopar. Na ovaj način, uz same akcije čišćenja te aktivnosti usmjerene podizanju ekološke osviještenosti i edukaciji stanovništva, nastoji se pridonijeti i ljepšem i uređenijem izgledu mjesta.