Pod okriljem Programskog pravca „27 susjedstava“ – Rijeka 2020 – europska prijestolnica kulture, proteklog vikenda na Rabu je održan susret „Bolje Vas našli“! Za vrijeme edukativne šetnje arheološkim krajolikom otoka Raba prisutni su imali priliku u osnovnim crtama upoznati arheološke lokalitete koji se prostiru na području od Supetarske Drage do Lopara te pritom uživati u prekrasnim krajolicima i lijepom sunčanom vremenu, a za okrijepu i dobru atmosferu nakon trosatnog hodanja pobrinuli su se članovi udruge Mocira Rab te sastav Desoto Acoustic. Polazna točka edukativne šetnje bila je crkva sv. Petra u Supetarskoj Dragi, središnja građevina ranoromaničkog benediktinskog samostana koji je dominirao draškim poljem. Upravljavši solanama, mlinicam i velikim posjedima ovaj samostan bio je vrlo moćan, a uz iznimno značajnu crkvu u kontekstu protoromaničke arhitekture, o njegovom nekadašnjem sjaju svjedoči tek pokoji urušeni zid u okolici crkve. Arheološka istraživanja potvrdila su pretpostavku o postojanju ranijih slojeva o čemu je prisutne upoznala dr. sc. Ana Konestra sa zagrebačkog Instituta za arheologiju koja je vodila ovu vrlo zanimljivu i poučnu edukativnu šetnju.

Na Frugi su šetači potom imali priliku vidjeti jednu od lokvi unutar kamenjara koje nije moguće datirati, ali sagledano u kontekstu načina i organizacije života na ovome području, postoji mogućnost da se kao pojilo za životinje koristila još od prapovijesnih vremena. Sljedeća arheo-točka bila je urušena srednjovjekovna crkvica sv. Danijela s vidljivim ostacima ziđa i polukružne apside koja je pripadala opatiji sv. Petra. Na loparskim lokalitetima prisutni su imali priliku vidjeti tragove i mnogo starije povijesti, ostatke bedemima opasanih i na uzvisinama smještenih prapovijesnih naselja – brončanodobne gradine Pećina te željeznodobne gradine Gromačica, kao i liburnske grobove – tumule. Strateški položaj lokaliteta na uzvisinama koji su znali prepoznati i koristiti još prapovijsni stanovnici ovog područja, od koristi je bio i prilikom ove edukativne šetnje te su upravo s njih prisutni upoznati s još nekim arheološkim nalazištime na loparskom poluotoku, među kojim se Konestra prvenstveno osvrnula na bedemima opasani kompleks s crkvicom iz 5. ili 6. st. na otočiću Lukovcu te keramičarsku peć iz 3. st. smještenu unutar većeg gospodarskog kompleksa u uvali Podšilo kao rijedak nalaz koji svjedoči o antičkoj proizvodnji tegula za lokalne potrebe. Iako je predstavljen samo dio bogate arheološke baštine otoka Raba koja još uvijek nije sustavno istražena, niti na odgovarajući način zaštićena i prezentirana, ovom šetnjom prisutnima su predstavljeni materijalni ostaci koji svjedoče o kontinuitetu života na otoku od prapovijesti pa do danas. Inicijativa susjedstva Otok Rab usmjerena je sistematizaciji i valorizaciji arheološke baštine otoka Raba u suradnji sa stručnim suradnicima i nadležnim institucijama, a s ciljem stvaranja preduvjeta za prezentaciju najznačajnijih segmenata te baštine i razvoja turizma kulturne baštine koji je na otoku još uvijek u povojima.

Pod okriljem Programskog pravca „27 susjedstava“, susret „Bolje Vas našli“ organiziralo je susjedstvo Otok Rab (Centar za kulturu Lopar, Pučko otvoreno učilište Rab i Turistička zajednica Grada Raba) u suradnji s Institutom za arheologiju u Zagrebu, uz potporu TD Rijeka 2020, Grada Raba, Općine Lopar i Imperiala Rab – managed by Valamar. Susretu su prisustvovali predstavnici TD Rijeka 2020 i ostalih susjedstava u sklopu Programskog pravca „27 susjedstava“, a pridružili su se i brojni zainteresirani Riječani budući da je TD Rijeka 2020 organiziralo besplatan autobus za dolazak na Rab, među kojima je bio velik broj članova Planinarskog društva Tuhobić.