Dragi ljubitelji dokumentaraca (i oni koji će to tek postati),

Liburnia drugu godinu zaredom uplovljava u Lopar te nam je iznimno zadovoljstvo pozvati Vas na projekcije najboljih filmova 14. Liburnia Film Festivala!

Projekcije će se održati u subotu i nedjelju, 25. i 26. ožujka, u prostoru DVD-a Lopar s početkom u 19,00 h!

Ulaz je slobodan!

 

 

Nakon lanjske projekcije na plaži kad su se hrvatski dokumentarci gledali iz ležaljki, Lopar će i ove godine, sada u prostoru DVD-a Lopar, ugostiti turneju pobjedničkih filmova Liburnia Film Festivala.

Filmski program Liburnia uplovljava koji Udruga Liburnia Film Festival u Loparu izvodi u suradnji s Centrom za kulturu Lopar, uključuje četiri pobjednička filma lanjskog izdanja festivala hrvatskog dokumentarnog filma.

subotu 25. ožujka od 19 sati publika će imati priliku pogledati dobitnika nagrade za najbolju montažu, Turizam! redatelja Tonćija Gaćine te najbolji film 14. LFF-a, Dum Spiro Speroredatelja Pere Kvesića.

nedjelju 26. ožujka na rasporedu su najbolji regionalni dokumentarac lanjskog LFF-a Kratki obiteljski film redatelja Igora Bezinovića te dobitnik posebnog priznanja žirija kao i nagrada za najbolju fotografiju i dizajn zvuka, Iza lica zrcala redateljice Katarine Zrinke Matijević.

Turizmom je Toći Gaćina dokumentirao na koji se način na jednom dijelu Jadrana „događa“ hrvatski turizam. U dokumentarnom prvijencu poznatoga pisca Pere Kvesića, filmu Dum Spiro Spero, autor priča o gubljenju snaga i snazi da se s tim gubitkom nosi, no iako se u filmu mnogo govori o smrti, autor zapravo – priča o životu. Film će od svibnja moći pogledati i publika diljem Hrvatske budući da tada kreće u kino distribuciju po nezavisnim kinima.

Kratki obiteljski film, epizoda HRT-ovog serijala „Probacije“, portretira Maricu iz Novih Perkovaca koja je nožem napala svoju snahu, a Iza lica zrcala poetičan je autoričin osvrt na regiju njenog djetinjstva, Liku, te ujedno i refleksija na bitna događanja iz autoričinog života.

Turneja Liburnia uplovljava pokrenuta je s tendencijom da se najbolje hrvatske dokumentarce dovede u gradove i mjesta koji nemaju kino ili prilike vidjeti što se događa s domaćom dokumentarnom produkcijom, te zbog dodatne promocije hrvatskih dokumentaraca i njihovih autora. Program podržavaju Savez udruga Klubtura, Društvo hrvatskih filmskih redatelja te Primorsko-goranska županija.

Traileri:

Kratki obiteljski film https://www.youtube.com/watch?v=fh5UKNaWdYY

Dum Spiro Spero https://vimeo.com/156003602

Iza lica zrcala https://vimeo.com/46444601

Turizam! https://vimeo.com/165162157