KineDok je zajednički projekt sedam europskih filmskih organizacija za alternativnu distribuciju kreativnih dokumentaraca. Održava se na često netipičnim lokacijama prikladnim za filmske projekcije – od kafića i klubova, preko domova kulture i galerija ili u sklopu drugih kulturnih i filmskih manifestacija.

Cilj KineDoka je zainteresirati širu publiku za dokumentarni film, predstaviti autore i njihove filmove publici te razviti dijalog o društveno važnim temama.

Susjedstvo otok Rab u okviru PP 27 susjedastava – Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture ove se godine ponovno uključuje u program KineDok mreži te tijekom studenog donosi četiri zanimljiva filma.

https://kinedok.net/hr/films

 

Prostor DVD-a Lopar, 19,00 sati

Četvrtak, 07.11.

SVAKI ZID SU VRATA, Elitza Gueorguieva

Vrijeme: 60

Redatelj: Elitza Gueorgujeva

Jezik: Bugarski

Godina: 2018

Zemlja: Bugarska, Francuska

Produkcija: LES FILMOVI TI BILBOQUET

 

U bugarskoj TV emisiji za mlade, u nadrealnoj scenografiji, novinar postavljaju filozofska pitanja radnika, hipijima i političkim znanstvenicima: “Kad s sve zbroji, koja su očekivanja važna? Ispunjena ili neispunjena? “Godina je 1989., Berlinski je zid upravo pao, a Bugarski je prvi put vidio svoj narod na ulicama, iscrpio mladenački energija potaknuo zajednički snom – o demokraciji. Nastao prema snimkama Varijante M – jedinstveni TV emisije iz devedesetih, film Svaki zid mora pokrenuti proces borbe i otpora te postaviti pitanja o značenju propalih revolucija.

 

Četvrtak, 14.11.

TARZANOVI TESTISI, Alexandru Solomon

Vrijeme: 105

Redatelj: Alexandru Solomon

Jezik: rumunjski

Godina: 2018

Zemlja: Rumunjska

Producent: Ada Solomon

Produkcija: Hi Film Productions

Distribucija: Hi Film Productions

 

Suhum je glavni grad Abhazije, muškarac u nepriznatoj republici na obalama Crnog mora. Na njezinoj visokoj planini nalazi se institut za istraživanje majmuna koji su 1920. i utemeljili Sovjete. Legenda kaže da mu je zadaća bila stvorila križanca između čovjeka i majmune. Ovo stvorenje nikad nije oživjelo, kao ni komunistički Novi čovjek. Danas su se ljudi i majmuni našli zatočeni na teritoriji pohranom ratom i desetljećima okrutnosti, žrtve niza propalih eksperimenata. Film o utopijami, metaforička drama koja opisuje slične sudbine majmuna i ljudi.

 

Četvrtak, 21.11.

DANI LUDILA, Damian Nenadić

Vrijeme: 74

Redatelj: Damian Nenadić

Jezici: hrvatski

Godina: 2018

Zemlja: Hrvatska

Producent: Oliver Sertic

Produkcija: Restart Petra Pan Films

Distribucija: Restart

 

Dani ludila prikazuju nevjerojatnu odiseju dvije psihičke razlike i nepravedno odbačene ljude koji uče prihvatiti svoju drugu predstavu, suočeni sa sljepilom društva koje ih je olako proglasilo beznadnima, zdravstvenim sustavom ovisnima. Dani ludila opservacijski je dokumentarac koji nas vodi u inače skriven i većini zazoran svijet psihičkih drugačijih koji društvo olako odbacuju i žigosanjem pretvaraju u pacijente.

 

Kino Rab, 19,00 sati

Četvrtak, 28.11.

ZAROBLJENA ŽENA, Bernadett Tuza-Ritter

Vrijeme: 90

Redatelj: Bernadett Tuza-Ritter

Jezik: mađarski

Godina: 2017

Zemlja: Mađarska

Producent: Julianna Ugrin

Produkcija: Éclipse Film

Distribucija: Syndicado

 

Zarobljena žena priča je o Marish, 52-godišnjoj Mađarici koja već 10 godina radi kao sluškinja jedne obitelji 20 sati dnevno bez plaće. Njezini su joj otimači uzeli dokumente i ne smije napuštati kuću bez dopuštenja. Poput životinje, daju joj samo ostatke hrane i nema krevet. Marish dane provodi sa strahom u srcu, no i dalje sanja o svom starom životu. Prisutnost kamere pomaže joj da shvati da nije potpuno sama. Počinje pokazivati znakove povjerenja i nakon dvije godine snimanja skuplja hrabrost i otkriva svoj plan: „Pobjeći ću.“ Film prikazuje Marishino herojsko putovanje u slobodu.