Točno u 19 sati završnog dana 9. Festivala skulptura u pijesku, žiri sastavljen većinski od gostiju s Rajske plaže te članova organizacijskog tima ove atraktivne umjetničke manifestacije, donio je sud o najboljim pješčanim skulpturama i najboljim fotografijama na temu loparskog pijeska.

U konkurenciji prijavljenih fotografa najbolji dojam kod žirija ostavila je Marija Kordić, drugo mjesto pripalo je Draženu Kaspreku, a treće Kristoforu Guliću.

Ipak, najiščekivanije je bilo proglašenje u kategoriji “Najbolje skulpture”, a tu je na tron zasjela “Božica Lada”, pješčana kreacija Valerije Jakuš i Petra Popijača, na drugo mjesto plasirala se “Meduza” Maksimilijana Vučinovića, dok je treće mjesto zauzela “Kornjača” Medarde Pack i Ive Mihanović. Izbor najboljih bio je doista težak, jer sve su skulpture bile impresivne i velik je trud bio uložen u njihovo oblikovanje.

Mnoge je fascinirao “Feniks” koji najbolje izgleda promatran iz zraka, a završne finese i detalji ostavljeni za kraj, tek su posljednjeg dana pokazale svu monumentalnost skulpture “Zmaja”. Bilo je i onih koji su tipovali na “Vatrenjake”, divili se “Kerberu” i “Stršljanu”, pa čestitke doista zaslužuju svi umjetnici koji su izrađivali ove krhke i prolazne skulpture od kojih će već za nekoliko dana ostati tek fina materija iz koje su nastale.

Organizatori su, unatoč prvotnoj odgodi zbog koronavirusa, ovaj deveti po redu Festival skulpture spretno preselili u kolovoz i nisu nimalo pogriješili. Osim zadovoljnih umjetnika, svjedoče tome i na tisuće fotografija koje su posjetitelji festivala i brojni kupači s Rajske plaže dijelili pronstranstvima društvenih mreža, a nije zanemariv ni prostor kojeg su impozantne pješčane kreacije iz Lopara dobile u brojnim medijima kod nas i u inozemstvu.