U sklopu projekta “Arheološka topografija otoka Raba” kojeg Institut za arheologiju provodi u suradnji s Institutom za arheologiju Sveučilišta Cardinal Stefan Wyszynski iz Varšave, u rujnu 2019. g. održana je kampanja terenskih istraživanja koja su obuhvatila terenske preglede, daljinska istraživanja i probna sondiranja. Aktivnosti su se provodile na području Općine Lopar, grada Raba te u samoj staroj gradskoj jezgri.
Probna su sondiranja, temeljena na rezultatima geofizičkih mjerenja, obuhvatila rt Kaštelinu i uvalu Podšilo u Loparu. Njima je potvrđeno postojanje prapovijesne arhitekture praćene drugim tragovima aktivnosti na Kaštelini, dok je u uvali Podšilo istražen dio veće građevine iz antičkoga  razdoblja. Rezultati novih mjerenja daju naslutiti kako je ovaj sklop vjerojatno nukleus ruralnoga naselja čiji su objekti utvrđeni unutar uvale ranijih godina.
Kampanju su vodili dr. sc. Ana Konestra (IARH) i dr. hab. Fabian Welc, prof. (UKSW) u suradnji s vanjskim suradnicima, doktorandima te studentima iz Poljske i Hrvatske. Istraživanja su financirana od strane Ministarstva kulture, Centra za kulturu Lopar te Sveučilišta Cardinal Stefan Wyszynski. Logističku pomoć pružili su TZ Lopar i Centar za kulturu Lopar, kojima ovim putem, kao i Upravnom odjelu za komunalni sustav Grada Raba, zahvaljujemo na suradnji.

Izvor: Newsletter Instituta za arheologiju, br. 55/19
https://mailchi.mp/408bba042e73/newsletter-instituta-za-arheologiju-br-3710529?e=82131028e3&fbclid=IwAR1g0YBoPQ5wq0YNYLi95T8DeKtimd2QGZk9oHjeBVA-3-vRTQUrwenCE1w