Zahvaljujući turizmu te rastu standarda mještana, u Loparu  se ribarstvo više ne smatra jednom od glavnih privrednih grana kao nekad. Danas je ribolov pretežito športsko rekreativnog karaktera te ga većina mještana prakticira kao hobi ili kako bi rekli ljudi “za gušt”.
Da bi se svi ti rekreativci organizirali  2001. god. osnovano je ŠRD Lopar, za čijeg je predsjednika izabran Branko Jerić a društvo je brojalo 74 članova.

Danas društvo broji cca 80 članova svih generacija, uz napomenu da se zadnjih godina u rad društva uključio veliki broj mladih.
Na izbornoj skupštini održanoj u prostorijama DVD-a Lopar 19.09.2008., za predsjednika je potvrđen dosadašnji predsjednik Branko Jerić, dopredsjednik Predrag Andreškić, tajnik Dario Ivče, te upravni odbor od 11 članova.

U mjesecu listopadu organizirano je udičarenje za članove ŠRD Lopar te sve ostale zainteresirane, te su dodjeljena priznanja i nagrade za najuspješnije natjecatelje (1.mjesto: Ivanić Slavko, 2.mjesto: Ivanić Josip, Matahlija Borivoj, 3.mjesto: Škarić Saša, Matahlija Davor). Iste večeri organizirana je zabava i druženje za sve sudionike uz pripremu ulova na roštilju.

Uspješna organizacija ovog udičarenja ponukala je vodstvo društva da uz ostale važne projekte poput riješavanja prostora (ribarske kućice) za potrebe ŠRD-a, u svoje planove uvrsti organizaciju ovakvih događanja u predsezoni i posezoni, uz potporu Općine Lopar i TZO Lopar, te na taj način da svoj doprinos poboljšanju turističke ponude našeg mjesta.

Isto tako naše društvo spremno je uključiti se u ostale manifestacije (Loparska noć, ribarska fešta…)  i akcije čišćenja i uređenja mjesta. Glavni prioriteti u radu ŠRD Lopar uz sve navedeno biti će očuvanje ribljeg fonda u našem akvatoriju (ne odobravamo izlov ribe koćama, zagonicama, plivaricama, svim zabranjenim sredstvima…) kako bi i naše buduće generacije mogle uživati u blagodatima mora.