izvor: RabDanas.com / Hrvoje Hodak

U subotu, 12. svibnja 2018., održana je taktičko-pokazna vježba gašenja požara otvorenog prostora na području Općine Lopar pod nazivom ”Lopar 2018”. U vježbi su pored rapskih vatrogasaca sudjelovale ostale vatrogasne postrojbe iz Primorsko-goranske županije kojima su se pridružile snage i iz Ličko-senjske županije, policijska postaja Rab kao i protupožarna eskadrila HRZ-a.

Vatrogasne snage pristizale su na otok Rab iz više pravaca, cestovnim putem preko trajektnih luka Stinica-Mišnjak i Valbiska-Loparpomorskim putem brodicom lučke kapetanije Sv. Vid i desantnim plovilom tvrtke Flammifer d.o.o. iz Ozlja te je u konačnici, ”požarište” tretirano i iz zraka zrakoplovom air tractor protupožarne eskadrile HRZ-a. Za ovu vježbu tvrtka Flammifer d.o.o. iz Ozlja ustupila je brodicu namijenjenu desantiranju vatrogasaca i prijevozu vatrogasne opreme pomorskim putem a čije taktičke mogućnosti je ispitivala grupa loparskih vatrogasca.

Kako nam je kazao zapovjednik PVZO Rab Milivoj Ličina, ova je vježba za cilj imala provjeru djelovanje vatrogasnih postrojbi pri složenom požaru otvorenog prostora te drugih objekata na području Primorsko-goranske županije, njihovog združenog nastupa i zapovijedanja, zatim uvježbavanje organizacije rada, koordinacije i pregrupiranja vatrogasnih snaga po radnim točkama, sektorima rada, kao i primjenu različitih taktičkih pristupa gašenju požara otvorenog prostora.

Bila je to ujedno idealna prigoda za provjeru dijela opreme i tehnike s kojom raspolažu postrojbe, kao i za provjeru funkcioniranja sustava veza, te za sagledavanje i praktičnu provjeru upotrebe prometnica iz više pravaca djelovanja

ostatak teksta na: http://www.rabdanas.com/index.php/vijesti/item/2739-na-rabu-odrzana-kompleksna-vjezba-gasenja-otvorenog-pozara-vatrogasni-desant-na-lopar-s-kopna-mora-i-iz-zraka