S ciljem poticanja kulturno-umjetničkog amaterizma, razvoja senzibiliteta za različite umjetničke izričaje te aktivnog uključivanja stanovništva u programe u kulturi, Centar za kulturu Lopar 2016. pokrenuo je projekt Kreativnost u svakodnevici u sklopu kojega je do sada održano 35 likovno – kreativnih radionica namijenjenih srednjoškolcima i odraslima. U okviru ciklusa modeliranja gline i gipsa, lončarstva te dva ciklusa izrade mozaika u radionicama je sudjelovalo 116 polaznika, realizirane su 4 izložbe i izrađene su 2 mozaične instalacije namijenjene postavljanju u javnom prostoru.

Zbog učestalih upita u periodu od 11. do 21. ožujka 2019. ponovljen je ciklus radionica Osnove izrade mozaika koji je prethodno realiziran u 2017. godini. U projekt je bila uključena 21 osoba koje su, podijeljene u 2 grupe, upoznate s tzv. direktnom tehnikom slaganja staklenog mozaika. Polaznici su najprije osmislili kompozicije i radili skice za svaku pojedinu plohu, a potom su rezali, razbijali i na blokove siporexa slagali i lijepili komadiće stakla te na koncu fugirali izrađene prikaze. Ploče su zatim fizički spojene na način da tvore tri kvadra za sjedenje koja će nakon izložbe biti postavljena u javnom prostoru te je zapravo riječ o svojevrsnom kreativnom doprinosu zajednici.

Izložba polaznika ovogodišnjeg ciklusa radionica otvorena je u subotu, 30. ožujka u predvorju Općine Lopar i moći će se pogledati do 5. svibnja. Mozaična instalacija potom će biti premještena na Rajsku plažu.

Projekt je osmislio i vodio Centar za kulturu Lopar, a realiziran je uz pomoć voditeljice radionica Nives Gvačić te uz financijsku potporu Općine Lopar.

Sudionici radionica:

Ana Maria Borić

Irena Dumić Antić

Sanja Dumić

Lidija Domijan Šipovac

Snježana Gulić

Vinka Guslov

Nives Gvačić

Ulrike Holzinger

Tonka Kavran

Ankica Keko

Ivana Makaus

Antonija Matahlija

Magdalena Matahlija

Martina Mlacović

Ines Pahljina

Emanuela Paparić

Bojan Pičuljan

Maja Pirić

Gabrijela Škarić

Andrea Šotić Nadalić

Sonja Štokić