Zadovoljstvo nam je najaviti novu predstavu Gradskog kazališta lutaka Rijeka pod nazivom “Sretna kućica”. Predstava će se održati u srijedu, 15. srpnja na školskom igralištu u Loparu s početkom u 20,00 sati. Namijenjena je djeci starijoj od 3 godine, a ulaz je slobodan!
Gostovanje organizira Centar za kulturu Lopar uz potporu Općine Lopar i Ministarstva kulture RH.
O PREDSTAVI
Predstava za najmlađe “Sretna kućica” autorica Ivane Đula i Milice Sinkauz i u režiji Morane Dolenc nastaje prema istoimenoj nagrađivanoj slikovnici Karmen Delač Petković i Dijane Arbanas s ilustracijama Darka Macana, napisanoj prema intrigantnoj, istinitoj priči o osnivanju prve knjižnice u malom selu Kuti u Gorskom kotaru još 1936., i to na poticaj samih seljana. Priča o toj, možda najmanjoj, knjižnici i čitaonici u Hrvatskoj, koja je posebnost u hrvatskim, pa i u europskim okvirima, dobiva i svoju lutkarsku inačicu te djeci jednostavno i razumljivo, pričom o emocijama, suživotu u životinjskom i biljnome svijetu, progovara o važnosti zajedništva i humanosti, o radu, ustrajnosti i samoodricanju, koji uvijek donose plodove. Ova mala putujuća predstava, uz mogućnost održavanja radionica za djecu, približava djeci svijet knjiga i važnost čitanja te ih oplemenjuje i uveseljava, baš kao što je i knjižnica, prava “sretna kućica”, oplemenjivala i olakšavala život na selu u vrijeme ekonomskih kriza, kako nekada tako i danas.
Sretna kućica dio je projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture i nastaje u okviru programskog pravca Dječja kuća.
Slikovnica Sretna kućica 2014. godine na sajmu knjige Interliber osvojila je književno-likovnu nagradu Ovca u kutiji za najbolju slikovnicu prema odabiru dječjeg žirija kojeg je činilo 241 dijete u dobi od pet do deset godina. Sretna kućica prvi je projekt koji Gradsko kazalište lutaka Rijeka realizira u godini u kojoj Rijeka nosi titulu Europske prijestolnice kulture.
Uzrast: 3+
Autorice dramatizacije: Ivana Đula i Milica Sinkauz
Redateljica: Morana Dolenc
Dramaturginja: Ivana Đula
Scenografkinja i kreatorica lutaka: Luči Vidanović
Skladatelj: Sandi Bratonja
Oblikovatelj svjetla: Sanjin Seršić
Izvodi: Zlatko Vicić
NAPOMENA:
Iako na Rabu do sada nije bilo zabilježenih slučajeva bolesti COVID 19, molimo sve posjetitelje da održavaju međusobnu distancu od minimalno 1,5 m i pridržavaju se ostalih preporuka HZZJZ-a https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Plakat-za-javne-prostore-B1-COVID-19_HR-ENG.pdf