Mali i veliki kreativci,

zadovoljstvo nam je pozvati vas na Radionicu filcanja vune koja će se održati 23.10. u 19,00 sati u prostoru DVD-a Lopar. Radionicu će voditi dizajnerica Vesna Jakić (Ruta Wool & Design).

Broj sudionika je ograničen te molimo da se zainteresirani prijave na czk@lopar.com ili 099/814-0712.

Sav alat i materijal osigurava organizator. Radionicu organizira Centar za kulturu Lopar uz potporu Općine Lopar te je sudjelovanje besplatno.

 

Istog dana, u jutarnjim satima, dio učenika PŠ Lopar također će se upoznati s obradom vune kroz uvodno predavanje o vuni i promociju nagrađivane slikovnice „Majstor Macmalić“ te radionicu filcanja prilagođenu uzrastu djece.

Više o Ruti na www.ruta-cres.hr      

                                              

O RADIONICI FILCANJA VUNE

Voditeljica Radionice filcanja vune je gđa Vesna Jakić, dizajnerica tekstila i odjeće, članica ULUPUH-a, dugogodišnja edukatorica i kreativna voditeljica Rute iz Cresa. Na radionici polaznike upoznaje s pričom o vuni, o problematici bacanja vune i što se s njom sve može napraviti tehnikom filcanja. Radionica je namijenjena svima zainteresiranima, od djece vrtićkog i školskog uzrasta do odraslih, uz prethodnu prijavu.                                                                                                            Kroz višegodišnje vođenje radionica Ruta iz             Cresa stekla je veliko iskustvo u radu s djecom, mladima, odraslima, djecom s posebnim potrebama, turistima i team buliding grupama. Provela je i razne edukacije za profesore i studente tekstilnog dizajna i likovnog odgoja.

Promocija slikovnice „Majstor Macmalić“

Svjesni činjenice da djeca osobito vole patuljke i priče o patuljcima, jer su mali kao djeca i pružaju im mogućnost uživljavanja u mnoge poetične priče iz prirode, Ruta je odlučila s djecom ući u trag tajnama Macmalića – dobrog duha šume Tramuntane. Projekt započet 2005. godine i traje do danas, kroz kreativni rad s odbačenom ovčjom vunom otoka Cresa, nastoji ekološki osvještavati djecu i mlade, te ih ponukati na očuvanje prirode i tradicije svoga kraja. U sklopu projekta objavljena je i slikovnica „Majstor Macmalić“ na hrv.-engl. i hrv.-talijanskom i hrv.-njemačkom jeziku. Slikovnica ima i svoju edukativnu priču vezanu za vunu i filcanje i slikovnicu prati vrećica sa svim potrebnim matrijalom da se prikazano i objašnjeno i napravi. Tekst je spjevala socijalna pedagoginja Mirjana Mauhar, a ilustrirala akademska slikarica Ivana Tomić. Ovako oživljena otočka legenda predana je svijetu kao poruka malih otočana za budućnost. A njome Macmalić poručuje: „poštuj prirodu i sačuvaj je za budućnost!“                                                     

Nagrade Macmalićima :Lutkice Macmalića i slikovnica „Majstor Macmalić“ nose oznaku kvalitete Hrvatski otočni proizvod. Grupa proizvoda Macmalići osvojila je 3. mjesto u kategoriji Umjetnički suvenir na natječaju za odabir hrvatskog suvenira i originalne ponude kulturnog turizma 2011. Projekt se dalje razvija, a u lipnju 2013. djeca iz projekta sudjelovala su u Tramuntani na snimanju dokumentarnog filma o Hrvatskoj „Paradiese der Adria“, njemačko-švicarske tv kuće ARTE. Projekt su od 2005. do danas financirali Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Ministarstvo znanosti prosvjete i športa te Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Europski socijalni fond.