Iznimno nam je zadovoljstvo pozvati Vas na koncert Damira Halilića Hala Moć gitare koji će se održati 12. prosinca u prostoru DVD-a Lopar s početkom u 19,00 sati. Nastupe ovog vrhunskog glazbenika kritika ocjenjuje kao jedan od najinventivnijih i najoriginalnijih projekata danas na sceni pa nemojte propustiti priliku da se u to i sami uvjerite.

Nakon Halove Moći gitare, u 20,30 sati, uslijedit će izvrstan glazbeno-dokumentarni film Črni Kastavac u režiji Igora Modrića koji je snimljen u sijećanje na Philadelphia Jerryja Ricksa, blues glazbenika koji se skarsio u Kastvu te je njemu u čas pokrenut i poznati Kastav Blues Festival.

Gostvanje u Loparu organizira Centar za kulturu Lopar uz potporu Primorsko-goranske županije i Općine Lopar te je ulaz slobodan!

 

HAL – MOĆ GITARE / GUITAR POWER  

Hal je dobitnik najprestižnijih hrvatskih glazbenih nagrada, a njegovi koncertni nastupi nazvani Moć Gitare kritika ocjenjuje kao jedan od najinventivnijih i najoriginalnijih projekata danas na sceni. Audio-vizualni program koji kritika ocijenjuje kao alternativni koncept solističkog koncerta inovativnog karaktera što se odnosi ne samo na sinkroniziranost audio i video komponente nego i na zvučnu kulisu koristeći jtzv. prirodni chorus efekt., a žanrovska širina repertoara i upotreba raznih vrsta glazbala (gitare: klasična, akustična, 12 string, električna) samo dodatno povećava razliku u odnosu na standardne gitarističke koncerte. Moć gitare je tijekom posljednjih godina afirmirana na pozornicama diljem svijeta; London, Berlin, Rim, Budimpešta, Zagreb, Varšava, Nashville, Prag, Lugano, Lille, Milano, Verona, Krakov, Beograd… Halovu glazbu, kao i sam program Moć gitare, nemoguće je žanrovski odrediti niti svrstati u postojeće kategorije pa su najbolja preporuka za njegove projekte nastupi na elitnim svjetskim binama u rasponu od nacionalnih kazališta preko klubova do raznih festivala kao i preporuke eminentnih svjetskih glazbenika među kojima su dobitnici najprestižnijih nagrada kao što su Grammy ili Brit Awards koji nisu štedjeli riječi pohvale što je vidljivo u Halovim press materijalima. Želite li nešto zaista novo, inventivno i drugačije, a istodobno na visokoj umjetničkoj razini, bez obzira na vaše glazbene preferencije Hal je pravi izbor za vas – alternativa klasici, klasičnom zvuku, klasičnom pristupu i klasičnim navadama neče vas ostaviti ravnodušnima.

Damir Halilić Hal jedan je od internacionalno najaktivnijih hrvatskih glazbenika i ujedno dobitnik prestižnih glazbenih nagrada među kojima je i Porin.

Nastupao je u SAD-u, Engleskoj, Njemačkoj, Italiji, Mađarskoj, Francuskoj, Sloveniji, Srbiji, Poljskoj, Austriji, Švicarskoj…. O njegovom statusu dovoljno govori podatak da je njegove albume, u svoj shop na vlastitoj web stranici, uvrstio glazbeni virtuoz Tommy Emmanuel. Hal je ujedno i organizator Hal’s All Star Guitar Festivala koji se održava u Rijeci i na kojem nastupaju najvažniji gitaristi današnjice, umjetnički je ravnatelj Kastav Blues Festivala i Baška International Guitar Festivala.

Realizirao je šest albuma (od kojih su dva dvostruka i jedan trostruki) snimanih diljem svijeta; od Hrvatske do studija u Nashvilleu, Londonu, Berlinu, Pragu, Rimu i Bologni na kojima je ostvario suradnju s eminentnim domaćim i stranim glazbenicima među kojima ima dobitnika najprestižnijih glazbenih nagrada kao što su Grammy ili Brit Awards.

Halov multimedijalni ciklus koncerata nazvan Moć gitare po riječima struke jedan je od najinovativnijih glazbenih projekata u svojoj kategoriji. Riječ je o alternativnom konceptu solističkog nastupa multimedijalnog karaktera. Originalnost odnosno vrijednost projekta potvrđuju i vrhunski svjetski glazbenici u svojim komentarima i preporukama.

Halove aktivnosti u tekućoj godini uz standardnu koncertnu aktivnost fokusirane su na promociju knjige Atlantis objavljene u listopadu 2017. godine zatim tridesetak izvedbi predstave Barufe talijansko-slovensko-hrvatske koprodukcije za koju je skladao glazbu koju i izvodi tijekom predstave te promocija dokumentarnog filma Črni Kastavac u režiji Igora Modrća realiziranog u produkciji Udruge Hal.

Od značajnijih nastupa krajem 2017. godine i početkom naredne 2018. godine izdvajaju se koncerti u HNK Zadar (14.11.2017.), izvedbe predstave Barufe u Istarskom narodnom kazalištu u Puli (15.-19.11.2017.) i u Trstu (1.-3.12. i 14.-16.12. 2017.), promocija filma Črni Kastavac u riječkom Art kinu (10.12.2017.), solistički koncert u KD Vatroslava Lisinskog u Zagrebu (19.1.2018.), koncerti i radionice u Engleskoj te snimanje i turneja u SAD-u u veljači i ožujku 2018.

  …,a o Halu su rekli:

Ako ima pravde na svijetu, Halova glazba će nadići hrvatske okvire i osvojiti ljude na svim kontinentima”, rekao je Michael Messer, najvažniji britanski blues slide gitarist, osvajač BBC-eve nagrade za najboljeg akustičnog blues gitarista, čija je gitarističko umijeće nahvalio i Johnny Cash.

“Hal je fantastičan glazbenik i divim se njegovoj posvećenosti gitari. Želim mu puno uspjeha u karijeri i volio bih ga vidjeti kako nastupa diljem svjetskih pozornica”, rekao je Tommy Emmanuel, australski virtuozni glazbenik i nositelj titule najboljeg svjetskog akustičnog gitariste po utjecajnom Guitar Playeru.

Izvanredno je kako Hal svira toliko različitih stilova gitare na briljantan način. Njegove tehnike i ideje pokazuju koliko je neobičan njegov talent. Mislim da je potencijalno riječ o jednoj od vodećih figura na svjetskoj gitarističkoj sceni”, rekao je legendarni američki jazz/blues gitarist Woody Mann.

Uživao sam u Halovom albumu. Hal je divan gitarist i to u više stilova. Na ovom albumu ima materijala i za dva albuma”, rekao je nakon preslušavanja albuma “Mare Nostrum” Elliot Randall, jedan od najpoznatijih američkih gitarista, koji je široj javnosti najpoznatiji po solu pjesme “Reelin’ in the Years” benda Steely Dan koji je legendarni Jimmy Page iz Led Zeppelina proglasio najboljim solom svih vremena.

Kada mislite da je sve što je moglo biti odsvirano na akustičnoj gitari već napravljeno, doći će glas negdje iz svijeta, može biti iz Hrvatske, koji će vam ispričati novu priču. To mi se dogodilo kada je Hal, klasični glazbenik iz Hrvatske, zasvirao. Hal svira u najboljoj američkoj “fingerstyle” tradiciji, ali tu je uvijek nešto dodatno što čini ovog glazbenika jedinstvenim. Ljudi, poslušajte ga, odličan je”, naveo je njemački gitarist Thomas Kleemaier.

Mislim da je izvrstan gitarist. Izražene tehnike, vrlo strastven i               sjajnih vještina i sposbnosti. Njegova izvedba je bila kao da gledate jednog gitaristu, a čujete deset ljudi koji sviraju deset gitara. Bilo je fantastično“, rekao je Alan Nimmo iz blues benda The King King koji su već drugu godinu zaredom osvojili British Blues Awards za najbolji bend.

“Čovjek zna kako svirati gitaru. Ima blues. Ima taj osjećaj. Rock gitara, klasična, sve što zasvira je odlično”, rekao je Johnny Mars koji je svirao usnu harmoniku s legendama blues i rock and roll glazbe.

Poznat je po svijetu i svi gitaristi znaju za njega. Čak i blueseri poštuju Hala”, izjavio je Michael Roach, blues gitarist i osnivač European Blues Association.

Hal je jedan od naših najboljih gitarista, ipak više cijenjen u inozemstvu, nego u Lijepoj našoj. Virtuoz finger-picking stila, uvijek sposoban iznenaditi s nekim novim tehničkim rješenjima prilikom svirke, izvrsno poznaje gitarske tehnike i žanrove, baš kao i domaći folklor. Isto tako sposoban je pomaknuti granice skladanja i aranžiranja skladbi za gitaru… teško je pobjeći od zaključka da bi uz riječ umjetnost u hrvatskom rječniku trebala stajati, ako već ne ova zbirka pjesama, onda barem akustična gitara“, pisala je Muzika.hr

Više informacija može se pronaći na Halovom web siteu: www.halmusicland.com

Dancing Bear     http://www.dancingbear.hr/

 

 

ČRNI KASTAVAC

Dokumentarni je film o Philadelphia Jerryju Ricksu, blues glazbeniku koji je živio kao „rambler“, glazbeni nomad sve do trenutka dok se nije odlučio skrasiti u Hrvatskoj koju je često pohodio na svojim putovanjima. Na poziv Damira Halilića Hala, svjetski priznatog gitariste došao je u Kastav, srednjevjekovni gradić pokraj Rijeke u koji se „na prvu“ zaljubio te odlučio u njemu ostati na neko duže vrijeme ali sudbina je htjela da tu ostane zauvijek. Naime nakon godinu dana provedenih u Kastvu Jerry Ricks je teško obolio te završio u bolnici gdje je i preminuo 2007. godine a posljednja želja mu je bila da ga se u Kastvu pokopa tako da je 2008. godine pokrenut Kastav Blues Festival koji se organizira svake godine u kolovozu kao memorijalni festival gdje nastupaju eminentni glazbenici iz cijelog svijeta a mnogi sudjeluju i u filmu te pojašnjavaju Ricksov veliki utjecaj na još živuće blues legende.

Trailer https://youtu.be/yZH3N9PkTio

IGOR MODRIĆ, filmski redatelj i montažer rođen je u Rijeci 1962. godine. Kao autor ili montažer potpisuje preko 400 glazbenih spotova za brojne hrvatske i inozemne glazbenike. Dobitnik je i mnogih priznanja za režiju i montažu dokumentarnih i turističkih filmova a u proteklih deset godina upotpunjuje svoje djelovanje u osmišljavanju i izradi video projekcija za kazalište te razna glazbeno-scenska događanja i koncerte.