Mjesec travanj u znaku je obilježavanja Dana planeta Zemlje te će u Loparu u narednim tjednima uslijediti niz aktivnosti kojima će se nastojati ukazati na važnost održivog i odgovornog ponašanja prema prirodi i planetu na kojem živimo.


 

AKCIJA ČIŠĆENJA PRIOBALJA I PODMORJA „NEKA ŠKOLJI BUDU BOLJI“

Turistička zajednica Općine Lopar, u suradnji s lokalnim komunalnim poduzećem te brojnim udrugama i pojedincima na području Lopara, svakog proljeća organizira niz akcija čišćenja priobalja i podmorja u okviru priprema turističke sezone. Velika završna akcija „Neka školji budu bolji“ ove će se godine održati u nešto ranijem terminu,  8. travnja. Okupljanje sudionika je u 8,30 h u Lučici i na Melu, a nakon odrađenog posla za sve sudionike bit će organiziran završni domjenak u 13,30 h u Lučici.


EDUKATIVNE AKTIVNOSTI

Komunalno trgovačko društvo Lopar Vrutak d. o. o. prošle je godine započelo s provođenjem aktivnosti usmjerenih razvoju ekološke osviještenosti mještana te je u suradnji s Dječjim vrtićem „Pahuljica“ i Područnom školom Lopar prikupljalo stari papir, a mještanima su uz to dijeljene platnene vrećice kako bi se utjecalo na smanjenje uporabe plastičnih. Nastavak navedenih aktivnosti predviđen je i ove godine te će se prikupljanje starog papira vršiti po prošlogodišnjem modelu, a za one najmlađe predviđena je i jedna novina – kazališna predstava edukativnog karaktera „Keko-eko“ koju Lopar Vrutak poklanja mališanima kako bi od malih nogu  osvijestio važnost odvajanja i pravilnog odlaganja otpada. Prikupljanje starog papira vršit će se tijekom travnja i svibnja, kazališna predstava predviđena je 10. travnja u 8,30 h u predvorju Područne škole Lopar, a podjela platnenih vrećica vršit će se 24. travnja od 8,00 do 11,00 h ispred zgrade Lopar Vrutka.


UREĐENJE OKOLIŠA

Uz akcije čišćenja i edukativne sadržaje, u planu su i aktivnosti kojima se nastoji doprinijeti ljepšem i urednijem izgledu mjesta. S tim ciljem Turistička zajednica Općine Lopar čitav niz godina organizira subvencioniranu podjelu sadnica za iznajmljivače, a Centar za kulturu Lopar priprema svojevrsnu intervenciju u prostoru; postavljanje klupice i koša za otpatke koje će prethodno obložiti mozaikom na kreativnoj radionici „Mozaikom do ljepšeg i ugodnijeg okoliša“. Subvencionirana podjela sadnica predviđena je 21. travnja od 8,00 do 12,00 h prostoru Turističke zajednice Općine Lopar, a dvodnevna krativna radionica 29. i 30. travnja u parku Kapić, od 9,00 -12,00 h. Zbog ograničenog broja sudionika, na radionicu prvenstveno namijenjenu učenicima viših razreda osnovne i srednje škole, potrebno je prethodno se prijaviti u Centru za kulturu Lopar.