Nakon što smo prošlog ljeta imali priliku gledati najbolje dokumentarce 13. Liburnia Film Festivala pod vedrim nebom, odnosno na plaži, dokumentarci su ponovno stigli u Lopar u okviru projekta „Liburnia uplovljava“ te smo tijekom proteklog vikenda prikazivali neke od pobjedničkih filmova lanjskog, 14. izdanja Festivala.

Obraćanjem izvršne direktorice Udruge Liburnia Film Festival, Jelene Androić, publika je upoznata s projektom „Liburnia uplovljava“ te filmovima na repertoaru.

Program je otvoren projekcijom filma „Turizam!“, redatelja Tonćija Gaćine, nagrađenog za najbolju montažu. Film na vrlo autentičan način dokumentira turizam na našoj obali te pruža sliku i one druge strane turizma koje sami turist najčešće nije svjestan te, unatoč komičnim prizorima, nameće određena pitanja o smjeru i održivosti razvoja našeg turizma. Projekciji filma prisustvovali su učenici ugostiteljskih i turističkih smjerova Srednje škole Markantuna de Dominisa Rab u pratnji nastavnika i školskog pedagoga.

Nakon filma „Turizam“ prikazan je najbolji film 14. Liburnia Film Festivala, redateljski prvijenac našeg istaknutog književnika Pere Kvesića, „Dum Spiro Spero“. Unatoč tome što se u filmu autor suočava s vlastitom smrću, temi pristupa na vrlo svojstven način te je film vrlo duhovit i simpatičan.

Projekcije u nedjelju otvorili smo najboljim regionalnim dokumentarcem, „Kratkim obiteljskim filmom“ redatelja Igora Bezinovića. Riječ je o filmu iz HRT-ova serijala „Probacije“ koji je snimljen u suradnji s Ministarstvom pravosuđa te portretira počinitelje lakših kaznenih djela koji su u sustavu rehabilitacije i reintegracije u društvo. Protagonistica „Kratkog obiteljskog filma“ je Katica iz Novih Perkovaca koja je nožem napala snahu te se nakon odsluženog većeg dijela zatvorske kazne vraća u svoj dom.

Projekcije filmova zatvorili smo filmom „Iza lica zrcala“ redateljice Katarine Zrinke Matejević, nagrađenim za najbolju fotografiju i dizajn zvuka te ujedno dobitnikom posebnog priznanja žirija. Tijekom putovanja Likom, zavičajem svojih predaka, autorica se suočava sama sa sobom te je film, unatoč poetičnosti i prekrasnim prizorima i zvukovima iz prirode, tematski “težak”.

Gostovanje u Loparu organizirano je u suradnji Udruge Liburnia Film Festival i Centra za kulturu Lopar te uz podršku Saveza udruga Klubtura, Društva hrvatskih filmskih redatelja te Primorsko-goranske županije.