Iako je KUD “San Marino” osnovano tek krajem 1998. god., njegovo neformalno postojanje seže malo dublje u prošlost. Naime, sredinom 80-ih postojala je folklorna grupa koja je postavila temeljnu ideju – obnovu tradicije mjesta.
Krajem 1997. godine na inicijativu prof. Željka Matahlije i uz punu potporu Turističke zajednice mjesta Lopar, počinje rad s djecom, a početkom 1998. god. pridružuju se i odrasli te se i službeno osniva folklorna grupa koja je u početku brojala četrdesetak članova. S obzirom na dugotrajnu tradiciju naših Loparskih maškara, rađa se ideja o objedinjavanju plesa, maškara i sviranja miha u jedno kulturno-umjetničko društvo. Društvo je dobilo ime prema legendi o sv. Marinu, loparskom klesaru i utemeljitelju Republike San Marino, po kojemu je nazvano i hotelsko naselje u samom mjestu.

KUD “San Marino ” bilježi mnoge nastupe. Unutar KUD –a djeluju 3 plesne grupe: mali (djeca do 4. razreda osnovne škole), srednji (osnovnoškolci i srednjoškolci) i odrasli, kojih prati svirač miha, tradicionalnog puhačkog instrumenta. Njihovi nastupi redaju se od Lopara i otoka Raba pa sve do inozemstva (Njemačka, Austrija, Slovačka,…). KUD na otoku nastupa prilikom svake svečanosti, a tijekom ljetnih mjeseci i u svrhu turističke promidžbe. Nastupali su na smotrama folklora (Metković, Križišće, Baška, Dražice, Zagreb) i susretima s drugim KUD-ovima: “Zvir” iz Jelenja, “Gatalinka” iz Vinkovaca, “Weilerstensslingen” iz Ulma u Njemačkoj, “Slovakia” iz Slovačke. U cilju osposobljavanja kadrova za rad s početnicima, KUD je imao  svoje sudionike u tradicionalnoj školi plesa i sviranja u Crikvenici.

“Loparski maškari” su poseban segment u Društvu i s obzirom na dugu tradiciju, svaki član s ponosom nastupa pod maskom loparskog maškara. Skupina se sastoji sastoji od muških i ženskih članova. Već više godina uzastopce nastupaju na poznatom Riječkom karnevalu, a nastupali su i na Samoborskom fašniku 1999. god. te u Ljubljani 2004. god.
KUD “San Marino” sudjelovao je i na više međunarodnih turističkih sajmova: München, Stuttgart, Linz, Graz i Ptuj. Ukupan broj članova kreće se oko 80-ak, s tendencijom stalnog porasta.

Kroz prezentaciju loparske narodne nošnje te tradicionalnih plesova i običaja, KUD “San Marino” uspješno i s entuzijazmom održava živim veliki dio našeg bogatog kulturno – povijesnog nasljeđa.