Unatoč tome što u Loparu, kao i na čitavom otoku Rabu, još uvijek nije osnovana niti jedna muzejska ustanova u pravom smislu, treću godinu zaredom pripremamo predavanje uoči Noći muzeja kojim nastojimo ukazati na određeni segment izuzetno bogate, vrijedne i zanimljive lokalne kulturne baštine. Prethodne dvije godine riječi je bilo o sv. Marinu i folklorno-tradicijskoj baštini otoka Raba, dok je ove godine program posvećen arheološkoj baštini.
Veliko nam je zadovoljstvo pozvati Vas u subotu, 20. siječnja, na predavanje „Arheološki krajolici Lopara“ koje će pripremiti dr. sc. Ana Konestra i Paula Androić Gračanin, mag. archaeol.!
Predavanje će se održati u prostoru DVD-a Lopar, s početkom u 18,00 sati i ulaz je slobodan!

O predavanju…
Predavanjem „Arheološki krajolici Lopara“ prikazat će se nova arheološka istraživanja koja su u više navrata od 2013. g. provedena na području Lopara, u sklopu projekta „Arheološka topografija otoka Raba“ (Institut za arheologiju i suradnici). S naglaskom na suodnos čovjeka i prirodnoga prostora u kojem boravi, te kojeg prilagođava svojim potrebama, kroz dva segmenta koja obuhvaćaju prapovijesna razdoblja (P. Androić Gračanin) i antiku (A. Konestra), prikazat će se lokaliteti i nalazi utvrđeni novim istraživanjima te njihova važnost u razumijevanju naseljavanja loparskoga poluotoka kroz prošlost. Dio predavanja tematizirat će i rizik koji prijeti pojedinim arheološkim lokalitetima te potencijal kojeg oni mogu pružiti u razumijevanju današnjeg krajolika, kao i njihovu prezentaciju u okviru kulturne ponude Lopara.