Popularizacija znanosti – loparski dio programa Rapske noći istraživača

22089287_2001219309889072_2156864538117853510_n


Posljednji rujanski vikend obilježio je niz događanja, prvenstveno edukativnih sadržaja namijenjenih široj javnosti, u okviru već tradicionalne Rapske noći istraživača. Primjena znanosti u svakodnevnom životu u današnje je vrijeme vjerojatno očitija no ikad, a manifestacijama poput Noći istraživača i Festivala znanosti nastoji se različita područja znanosti na popularan način približiti najširoj publici, posebice djeci i mladima. Na taj način nastoji se ukazati na važnost njezine uloge u društvu, kako u smislu razumijevanja svijeta u kojem živimo, tako i u smislu njezine primjene u svakodnevnom životu te razvoja interesa i istraživačkog duha, napose kod djece i mladih. Naglasak programa ovogodišnje Rapske noći istraživača bio je na geologiji, arheologiji i ornitologiji, kao područjima istraživanja koja imaju još mnogo toga za pružiti u vidu boljeg poznavanja otoka na kojem živimo, ali i velikih potencijala za primjenu, primjerice, u smislu razvoja selektivnih oblika turizma.

Drugu godinu zaredom dio bogatog programa Rapske noći istraživača bio je realiziran i u Loparu te se za svakoga moglo pronaći ponešto. Predavanjima i radionicama dr. sc. Ivora Karvanića s Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu program je započeo u petak, 29. rujna, u kongresnoj dvorani TN „San Marino“. Izuzetno zanimljivim i djeci prilagođenim predavanjem „O kamenom oruđu i kako se izrađuje“ dr. Karavanić upoznao je učenike svih razreda Područne škole Lopar s proizvodnim postupcima izrade kamenog oruđa u paleolitiku, s osobitim osvrtom na kulturu neandertalaca. Učenici su pritom pogledali i kratak film kojim je demonstrirana izrada različitih kamenih oruđa, a nakon toga uslijedila je i radionica na kojoj su ponešto od toga mogli vidjeti i uživo, pa čak i isprobati funkcionalnost određenih tipova oruđa. Predavanje i radionica izuzetno su zainteresirali loparske školarce koji su aktivno sudjelovali u svim etapama program te postavljali brojna zanimljiva pitanja.

Nakon predavanja, razgledavanja uzoraka kamenog oruđa i demonstracije njihove izrade, dr. Karavanić održao je još jedno predavanje slične tematike, no na namijenjeno odraslijoj publici – prvenstveno srednjoškolcima i odraslima. Uz same tipove kamenih oruđa, izradu i umijeća potrebnih za njihovu izradu, dr. Karavanić predavanjem „Priča o artefaktima“ ukratko se osvrnuo i na znanstveni diskurs vezano za određene teze.

Prekrasan subotnji dan svi zainteresirani mogli su iskoristiti za poučnu šetnju loparskim dijelom Geoparka. Tijekom izuzetno ugodne šetnje netaknutim krajolicima, u pratnji dr. sc. Tihomira Marjanac i dr. sc. Ljerke Marjanac obiđene su najznačajnije geološke točke te su se prisutni upoznali s različitim vrstama stijena i načinom njihova postanka. Pritom su podosta naučili i o pticama budući da su dr. sc. Jelena Kralj i Iva Šoštarić, mag. biol. mol., pripremile izuzetno zanimljive radionice vezano za oblik nogu i kljuna kod različitih vrsta ptica te njihovu ulogu. Sudionici su pritom pomoću dalekozora pratili i bilježili ptice koje su zapazili, što je posebno zainteresiralo one najmlađe.

Ovogodišnji program Rapske noći istraživača organiziran je u suradnji HAZU, Zavoda za paleontologiju i geologiju kvartara, udruge ProGEO – Hrvatska, Pučkog otvorenog učilišta Rab i Centra za kulturu Lopar, uz pokroviteljstvo Grada Raba i Općine Lopar. Za realizaciju loparskog dijela programa Imperial d.d., odnosno Valamar Riviera d.d., ustupio je prostor kongresne dvorane TN „San Marino“ na korištenje na čemu ovim putem zahvaljujemo.