Opći podaci

Mjesto Lopar nalazi se na otoku Rabu, smještenom u kvarnerskoj skupini otoka. Udaljeno je 110 km od administrativnog središta Rijeke i 190 km od Zagreba.
U Lopar se može stići trajektom Jablanac – Mišnjak; vožnja traje desetak minuta, ili trajektnom linijom Valbiska (na Krku) – Lopar, koja je gostima sve zanimljivija zbog blizine Rijeke i zrakoplovne luke, a vožnja traje oko sat i pol.

Dolazeći u Lopar autom iz pravca Raba, prvo na što ćete naići je obilježje Sv. Marinu, klesaru i osnivaču Rep. San Marino koji je rođen upravo u Loparu u 4. stoljeću. Njemu u čast, hotelsko naselje i autokamp nose ime “San Marino”.
Lopar je poznat po svojim prekrasnim pješčanim plažama i slikovitim uvalama. Od čak 22 plaže, 3 su nudističke: Ciganka, Sahara i Stolac. Najveća i najpoznatija loparska plaža je Rajska plaža, dugačka 1,5 km. Uz nju su smješteni najvažniji turistički kapaciteti mjesta. Od 2003. god. Rajsku plažu krasi “Plava zastava”, međunarodni simbol kvalitete i očuvanosti okoliša te sigurnosti kupača.

 

Znamenitosti

 U mjestu postoje dvije crkve. Prva je župna crkva Sv. Ivana Krstitelja, zaštitnika župe Lopar koja se nalazi u samom središtu mjesta, uvjek otvorena svojim župljanima i njihovim gostima. U ljetnim mjesecima u njoj se održavaju mise na stranim jezicima, koncerti otočkih klapa, te koncerti ozbiljne glazbe. Druga crkva je zavjetna crkva Blažene Djevice Marije iz 14. stoljeća na koju su mještani posebno ponosni. Smještena na brežuljku, u borovoj šumi blizu trajektnog pristaništa, meta je brojnih turista i hodočasnika.
Svoj dan crkva slavi 08. rujna, kada vjernici s cijelog otoka, praćeni brojnim turistima hodočaste i slave rođenje Bl. Djevice Marije. U narodu je taj blagdan poznatiji kao “Mala Gospa”, i to je dan kada žitelji Lopara za svoje goste prave najveću feštu na otoku.

Nezaobilazni gosti tog dana su rapski samostreličari, najatraktivniji otočki proizvod zadnjih godina, koji su svojom nazočnošću uveličali brojne turističke sajmove diljem Europe i tako u najljepšem svjetlu prikazali dio tradicije svog otoka. Za goste Lopara na dan Male Gospe tradicionalno održavaju turnir u gađanju samostrijelom, gdje hrabri vitezovi pokazuju svoje vještine, dobro oko i sigurnu ruku. Za najvještije slijede nagrade “časnog suda”, ali najveća nagrada je čast i ponos pobjednika.

Toga dana održava se i tradicionalni malonogometni turnir koji slovi za jednog od najjačih u državi, turnir u boćanju, potezanju konopa, peče se janjetina i vol na ražnju, a tu je i bogat izbor tradicionalnih ribljih i mesnih delicija.
Fešta se u večernjim satima seli u ogromni šator sa živom glazbom i bogatim programom, te popraćena dobrom voljom svih nazočnih traje do jutarnjih sati.

 

Povijest

U Loparu na mjestu zvanom Zidine zasnovano je naselje koje je neprekinuto trajalo i živjelo kroz mlađe kameno doba, pa bakreno, brončano sve do 4st. poslije Krista kada je na spomenutoj lokaciji narasla starogrčka vojna utvrda, čiji ostaci zajedno s ostacima iz predhodnih razdoblja i danas svjedoče o povjesti ovoga mjesta.

Za mjesto se veže legenda o Sv. Marinu koji je prije više od 17 stoljeća rođen u Loparu. Izvježbajući zanat kamenoklesara, u potrazi za poslom dospjeva na Apeninski poluotok gdje zadobiva povjerenje tamošnje kršćanske zajednice. Zbog svojih kršćanskih uvjerenja bio je prognan te se naseljava na teško dostupno brdo Titan gdje podiže crkvicu koja je ubrzo postala mjesto okupljanja mnogih koji su u njoj pronašli svoj novi dom. Bili su to temelji na kojima je kasnije niknuo današnji grad San Marino, istoimena državica, gdje se još uvijek čuvaju posljednji svečevi ostaci.

 

Grb Općine Lopar

grb_lopar

 

Nakon što je ostvarena težnja mnogih generacija za samostalnom Općinom Lopar, u kratko vrijeme napravljene su mnoge važne stvari, a jedna od njih svakako je i izrada grba i zastave Općine Lopar, kao vizualnog znaka prepoznavanja odnosno identiteta.

Heraldik art iz Rijeke koji je izradio grb i gđa Maja Bejdić iz Središnjeg državnog arhiva uvelike su nam pomogli da malim dijelom upoznamo nauku o grbovima, a ona se temelji na strogom poštivanju pravila, standarda i preporuka u heraldičkom opisivanju, dizajnu i terminologiji. Heraldika je naprosto takva da nismo smjeli odstupati od posebnog stila crtanja, izbora i određenja boja, te položaja lika u grbu jer jedno pravilo objašnjava i nadopunjuje drugo ili ga isključuje, a opet na način da što lakše i jasnije izrazimo našu viziju, povijest i nasljeđe.
Odluku o odabiru grba Općine Lopar donijelo je Općinsko vijeće:  grb  u obliku štita, tamnoplave boje sa zlatnožutim torzom sv. Marina, klesara koji u desnoj ruci drži čekić, a u lijevoj špicu,  u pratnji dva srebrna bijela cvijeta pomidora i krumpira gore lijevo i gore desno – kao simbolima loparskog polja i poljoprivrede.
Službena zastava je svijetloplave boje, a na počasnoj ili gonfalonu prevladavaju morski motivi. Veliku zahvalu zaslužili su i vijećnici Julija Škarić i Marin Mušćo koji su svesrdno svoje vrijeme i trud uložili u rađanje idejnog rješenja grba Općine Lopar.
Nadam se da je ovaj grb ispunio svoju osnovnu funkciju, a to je jednostavnost, te lako vizualno prepoznavanje loparskog identiteta koji nosi svoju priču o sv. Marinu, klesaru iz Lopara,  osnivaču Republike San Marino.

 

Za Jedinstveni Upravni Odjel
Manuela Matahlija, pročelnica

 

zastava_lopar

 

gonfalon_lopar