Zadovoljstvo nam je pozvati vas na koncert ONE MINUS ONE dvoje iznimnih glazbenika; Darka Jurkovića & Zvjezdana Ružića. Koncert će se održati u četvrtak, 15. kolovoza u 21,00 sat pred župnom crkvom u Loparu. Ulaz je slobodan te vas s radošću očekujemo.
Gostovanje organizira Centar za kulturu Lopar uz potporu Ministarstva kulture RH i Općine Lopar!
ONE MINUS ONE
Projekt dvoje visoko nagrađivanih virtuoza koji su odlučili stvoriti nešto drugačiji duo od uobičajene forme. Dvije girare i klavir – zvuči nespojivo, no njima itekako nije. Ali ni to nije sve! Naime, oni konstantno isprepliću njihove zajedničke izvedbe sa individualnim solo točkama, pa je doista najbolji opis nihove suradnje “jedan minus jedan”. Dok Darko i Zvjezdan u svojim solističkim točkama većinom izvode autorske skladbe, zajednički program više je orijentiran na jazz standarde, te će tako publika imati prilike uživati u širokoj paleti glazbenih boja i emocija ovih dvaju umjetnika!
DARKO JURKOVIĆ rođen je u Rijeci 20. travnja 1965. godine. Nižu glazbenu školu «Ivan Matetić Ronjgov» završio je 1979. godine na odijelu za violinu. Gitaru je počeo svirati kao samouk sa petnaest godina.
Prva zanimanja za jazz nastaju u sedamnaestoj godini, da bi nakon nekoliko godina prešao na posebnu tehniku sviranja poznatiju pod nazivom «two hands tapping» po uzoru na američkog gitaristu Stanleyja Jordana.
Godine 1990. upisuje se na jazz odsjek Glazbene Akademije u Grazu (Austria), smjer jazz gitara, u klasi prof. H.Pepl i W. Brasel. Diplomirao je 1997. i stekao zvanje «Magister der Kunst» (Magistra umjetnosti).
Najčešće surađuje sa hrvatskim glazbenicima:Matijom Dedićem, Krunom Levačićem, Tončijem Grabušićem, Henryem Radanovićem , te imenima kao što su, Stefan Milenković, Goran Končar, Fabrizio Bosso, Gene Jackson, Mario Fragiacomo, Angelo Comisso, Roberto Magris, Bobby Watson, Herb Geller, Philip Catherine, Wolfgang Lackerschmid, Duško Gojković; František Uhlir, Jaromir Helesic, Michel Hauser i mnogi drugi.
Niz godina bio je član je srednjoevropskog Small Big Band-a «Europlane Orchestra», s kojim je snimio tri nosaća zvuka od kojih posljednji sa legendarnim američkim saksofonistom Herbom Gellerom.
Koristeći „two hands tapping“ tehniku, svirajući na dvije gitare istovremeno, Darko Jurković – Charlie zadivljuje publiku i žirije – dobitnik je devet Nagrada Status za najboljeg hrvatskog jazz gitarista: 2000, 2002, 2003, 2004, 2006, 2007, 2008. 2015, 2017. Dobitnik je Nagrade Porin za najbolju instrumentalnu izvedbu (Cantando no toro 2005.). Godine 2014. broji dvije nominacije, – najbolja kompozicija i najbolja instrumentalna izvedba- , a ove je godine, pored tri nominacije, dobitnik nagrade “Porin 2015” za najbolji jazz album zajedno sa pijanistom Matijom Dedić (Jazzy Bach, Croatia Records).
Trenutno Darko Jurković predstavlja projekt na kojem svira na dvije gitare istovremeno, koristeći uvijek “two hands tapping” .
Godine 2013., oformio je tako zvanu „supergrupu“ Goran Končar & Darko Jurković Kvartet. S tim cross over projektom nastupa zajedno sa vrsnim hrvatskim jazzerima te sa svjetski poznatim klasičnim violinistom Goranom Končarom. „Supergrupa“ je prije dvije godine dobila nagradu za najbolju manifestaciju Riječkih ljetnih noći. Dvd ove supergrupe (Croatia Records) nosi naslov Meeting Point. Veliki je uspjeh je doživio album dua Matija Dedić & Darko Jurković Jazzy Bach, u kojem ova dva vrsna glazbenika predstavljaju njihove izvedbe Bachovih kompozicija u jazz varijanti (Dobitnik Porina za album godine 2015). Gosti ovog novog cd-a kojeg je izdala Croatia Records, su poznati violinista Goran Končari udaraljkaš Darko Grappone.
U rujnu 2016. Predstavljao je Hrvatsku na Međunarodnom festivalu Put Svile u Kini. Kao član izuzetne međunarodne putujuće družine, sudjelovao je u spektaklu koji je izveden ništa manje nego dvadeset puta za redom u raznim mjestima, od kazališta, sveučilišnih i sportskih dvorana, do „Open Air“ stadiona gradova provincije Shaanxi.
U listopadu 2017 izdao je novi cd pod naslovom „Dark Moments“ DARKO JURKOVIĆ CHARLIE TRIO – ℗ & © SIPA MUSIC / MENART 2017, na kojem se predstavlja zajedno sa svojom energičnom ritam sekcijom (Janko Novoselić i Zvonimir Šestak).
ZVJEZDAN RUŽIĆ je pijanist, aranžer i skladatelj čije titule tek djelomično opisuju mikrokozmos u kojemu koegzistiraju njegova glazba i njegova publika. Iskreni romantik u vječnoj potrazi za istinom istu traži i pruža i notama, što osjećaju i struka i publika koja s nestrpljenjem iščekuje njegov sljedeći projekt.
Rođen 21. lipnja 1988. u Rijeci, bilo je, zapravo, pitanje vremena kada će napustiti sigurnu luku i uputiti se svjetskim morima kako bi usavršio vještinu kojom na svakom koncertu uspijeva dati komadić sebe svojoj publici. Jazz klavir je diplomirao na Kärtner Landeskonservatoriumu u Austriji u klasi prof. Roba Bagarda (SAD), a potom znanje usavršava na jazz seminarima pijanista Emila Spanyja te privatnim satovima pijanista Davida Gazarova.
2015. godine sa svojim sekstetom izdaje prvi samostalni album, „The Knightingale Cabaret“, na kojem uspješno pronalazi način da pomiri elemente američkog jazza s hrvatskim melosom i kulturnom baštinom iz podneblja u kojem je odrastao. Isto prepoznaje i struka, pa Ružić biva nagrađen Porinom za najbolju jazz skladbu te od tog albuma broji tek prvu u nizu takvih nagrada. Neposrednost i iskrenost njegovog izričaja čine njegove skladbe jednostavno pitkima čak i kad one imaju nimalo jednostavne ritmičke mjere. To je zasigurno jedan od razloga zašto je i njegov drugi album, „Elfin Farewell“, također nagrađen Porinom za najbolju jazz skladbu. 2017. godine Ružić osvaja Kinu ili, bolje rečeno, Kina osvaja Ružića, pa inspiriran prvom turnejom po Kini sklada posljednje objavljeni album „Pandaland, kojeg je struka Porinom nagradila u čak dvije od tri kategorije: najbolji jazz album i najbolja jazz skladba. Velika promocija albuma izvedena je 2018. godine upravo u zemlji inspiracije, Kini. Unatoč tome, vjerojatno upravo njegova skromnost i neopterećenost priznanjima omogućuju da publici svaki put bude toliko blizak i intiman, kao da je svaka nota upravo za njih – jer doista jest. Iako nisu razlog zbog kojeg se bavi sviranjem, Ružić broji mnoge nagrade: kao peterostruki dobitnik Porina i šesterostruki dobitnik strukovne nagrade „Status“ u kategoriji jazz klavir, svaki put iznova potvrđuje kvalitetu svog glazbenog izričaja.
Na svoje putovanje glazbom vodio je publiku diljem svijeta. U samo 30 godina života, nastupio je i svoj glazbeni trag ostavio u u prestižnim dvoranama poput Schoenberg Halla na sveučilištu UCLA u Kaliforniji i najstarijoj koncertnoj dvorani u Shanghaiju, Cadillac Shanghai Concert Hallu, koju je napunio sa Zvjezdan Ružić Sextetom, a suradnja s 2Cellos odvela ga je i putevima Australije, Novog Zelanda i Japana, gdje je nastupio u Tokiju u čuvenoj Areni Budokan.
Vedrina i dječački duh te stalna potreba za istraživanjem nečega novog rezultirali su i suranjom sa zagrebačkim Dječjim kazalištem lutaka na predstavi „Cvilidreta“ pod vodstvom vrsne redateljice Saše Broz, no to nije bila prva suradnja s kazalištima: već prije je surađivao s kazalištima skladanjem glazbe za predstave “La fatiche di Pseudolus”, “I botoni de la Montura” te “La finta ammalata”.
Nakon godina istraživanja svijeta kojeg donose crno-bijele tipke i suradnje s brojnim hrvatskim i inozemnim glazbenicima, koja su rezultirala osebujnim diskografskim opusom, Ružić se prepušta novim vodama te sprema solo piano album „Delightful F“, projekt u kojem kombinira klavir i mellotron – “Pianotron”. I dok je isti u dosadašnjoj karijeri najveći izazov za njega, na premijernoj izvedbi u Opatiji 27. ožujka, publika sastavljena od obitelji, prijatelja, renomiranih domaćih glazbenika te vjernih fanova je pokazala da je itekako spremna za njegove nove glazbene podvige.