Loparska noć manifestacija je kojom se već 12. godinu zaredom nastoji oteti zaboravu stare običaje i zanate specifične za ovo mjesto te prezentirati lokalnu gastronomiju.

Ove godine održat će se 12. kolovoza u parku Kapić u Luci Lopar. Program počinje u 20,00 sati prezentacijom starih običaja i zanata kroz radionice u kojima će sudjelovati više od stotinu kostimiranih protagonista.

Uz radioničke aktivnosti koje će trajati tijekom čitave večeri, u 20,45 sati na Gornjem melu bit će prezentiran tradicionalni ribolov mrežom potegačom, u 21,00 sat na pozornici će biti izveden kratak kulturno-umjetnički program, a u 21,30 sati predviđen je ispraćaj sv. Marina, kamenoklesara podrijetlom iz Lopara koji je prema legendi osnovao Republiku San Marino te se i danas smatra zaštitnikom mjesta.

Loparska noć organizirana je u suradnji Turističke zajednice Općine Lopar i Centra za kulturu Lopar s brojnim pojedincima i udrugama na području Lopara te Imperialom d.d., uz potporu Općine Lopar, Valamar Riviere d.d., Jamnice d.d. i Karlovačke pivovare d.o.o.