U današnje vrijeme sveopće digitalizacije, kompjutera i raznoraznih mobitela nažalost ne postoji svojevrstan stroj nalik na vremeplov kojeg bi koristili da se malo vratimo u prošlost. Baš zbog toga je Kulturno-umjetničko društvo “San Marino” iz Lopara pokušalo izvući iz fotelja i naslonjača svu zainteresiranu djecu i vratiti ih u vrijeme kad je maškarano ludilo vladalo našim mjestom.  Od blagdana Sveta Tri Kralja pa do nadolazeće Pepelnice i početka Korizme kroz Maškarane zabave, radionice za izradu tradicijskih maski pa do skorog odlaska na Dječji Riječki karneval pokušavamo djeci usaditi tu ljubav prema tradiciji i običajima. Ukoliko su količina radosti, smijeha i pozitivne energije znakovi da smo na dobrom putu onda zasigurno možemo ustvrditi da smo uspjeli. Jer ako zaboravimo odakle potječemo i kakvi su nam običaji onda zasigurno ne znamo kamo trebamo ići i gdje ćemo stići.

Stoga pozivamo sve one u kojima čuči ta skrivena ljubav prema običajima da nam se priključe, da budu dio te pozitivne energije jer zajedno ćemo složenije i jasnije doći do cilja.

Ovim putem zahvaljujemo se našoj Općini Lopar, Turističkoj zajednici i Centru za kulturu na sveobuhvatnoj pomoći te ih izazivamo na još veću potporu kako bi i rezultati bili još veći i bolji !!!

Uživajmo u maškarima još 15-tak dana a onda se okrenimo nadolazećem Uskrsu !!!

 

Danijel Mušćo

presjednik KUD-a “San Marino”