Najava koncerta rusko-hrvatskog sastava Duo Balyk koji čine dvoje vrhunskih glazbenika, Nataša Balyk (mandolina, dorma) i Vladimir Balyk (bayan)! Koncert će se održati u petak, 3. kolovoza pred župnom crkvom u Loparu s početkom u 21,00 sat i ulaz je slobodan! Molim vas da koncert najavite i medijski popratite.

Uz potporu Ministarstva kulture RH i Općine Lopar, gostovanje u Loparu organizira Centar za kulturu Lopar.

O IZVOĐAČIMA

NATAŠA BALYK

pripada generaciji izvođača koja se ističe svojom izvanrednom, tehnički briljantnom i prvoklasnom glazbenom interpretacijom. Izvedbom na domri* daje novi i vrijedniji imidž ovom narodnom ruskom instrumentu. Magistrirala je 1983. godine na Muzičkoj akademiji u Astrahanju (Rusija) u klasi prof. J. Noskova, a 1987. godine je doktorirala na Državnom konzervatoriju u St. Petersburgu (prof. I. Šitenkov).
Nataša Balyk radila je kao docentica na Muzičkoj akademiji u Astrahanju (Rusija). Poslije preseljenja sa obitelji u Hrvatsku nastavlja sa pedagoškim radom, od 1999. god. predaje gitaru u Glazbenoj školi “Mirković” podružnica Rab, a od 2010. profesorica je mandoline u Glazbenoj školi I.M. Ronjgova Rijeka.
Nastupala je na mnogim koncertima kao solistica te kao koncertmajstor Astrahanjskog filharmonijskog orkestra. Od 1993. N. Balyk je članica ansambla Nata Bene Trio, s kojim osvaja brojne međunarodne nagrade, a od 1998. učestalo svira sa suprugom Vladimirom diljem Hrvatske te u inozemstvu (Slovenija, Austria, Francuska, Grčka, Finska). 2017 god. Duo Balyk odžava uspješnu turneju u većim gradovima Kine.

* domra – ruski žicani instrument ovalnog oblika iz grupe gudačkih i žičanih (za trzanje) instrumenata, ima kvartni štim kao tambura

VLADIMIR BALYK

jedan je od najistaknutijih predstavnika suvremenog izvođaštva na harmonici. Studij klasične harmonike završio je na Državnom konzervatoriju u Lavovu (Ukrajina) u klasi prof. dr. M. Oberjuhtina. Doktorirao je 1986. godine na Glazbenoj akademiji Gnessin u Moskvi. Laureat je jednog od najuglednijih međunarodnih natjecanja harmonikaša “Vogtländischen Musiktage” Klingenthal-Markneukirchen u Njemačkoj 1981. godine.
Niz uspješnih nastupa započinje solističkim koncertom 1977. godine nakon kojeg je gost brojnih koncertnih pozornica diljem Europe (Rusija, Njemačka, Francuska, Rumunjska, Hrvatska), među kojima se ističe solistički nastup 1999. u Parizu na koncertu “Music for Peace at UNESCO” zajedno s najistaknutijim umjetnicima svijeta. Repertoar mu se temelji kako na originalnim skladbama za harmoniku tako i na transkripcijama te obradama, pri čemu često stavlja težište na razdoblje baroka. 1993. godine osnovao jedan od vrlo uglednih komornih sastava u Rusiji Nata Bene Trio, s kojim osvaja brojne nagrade: Grand Prix u Francuskoj, 1. nagrada na natjecanju u Castelfidardu u Italiji i druge, a nastupali su na turnejama diljem Europe (Francuskoj, Švicarskoj, Italiji, Njemačkoj, Austriji, Slovačkoj, Nizozemskoj i dr.). Godine 1999. trio snima nosač zvuka za njemačku izdavačku kuću VMA koji časopis “Intermusik” proglašava CD-om godine.
Pored svega se bavi i pedagoškim radom. Od 1987. do 1998. godine redovni je profesor na Mizičkoj akademiji u Astrahanju (Rusija), od 1998. profesor je na Visokoj školi za glazbenu umjetnost “Ino Mirković” u Lovranu, te od 2004. profesor (od 2017. profesor savjetnik) harmonike u Glazbenoj školi I. M. Ronjgova Pula. 1994. godine V. Balyk dobitnik je naslova Zaslužni umjetnik Rusije, a 1995. proglašen je čovjekom godine na području kulture i umjetnosti.