Dio programa ovogodišnjeg Festivala znanosti bit će realiziran u Loparu te udruga ProGEO-Hrvatska u suradnji s Centrom za kulturu Lopar u subotu, 21. travnja priprema brojne zanimljive aktivnosti namijenjene najširoj publici.

Program će započeti u 9,30 sati predavanjem Tihomira Marjanca TUNGUSKA EKSPLOZIJA 1908. – 100 GODINA MISTERIJE (Kongresna dvorana Turističkog naselja San Marino) te edukativnim radionicama (Rajska plaža, u blizini Turističkog naselja San Marino) predviđenima do 13,00 sati:

IZRADA MODELA DINOSAURA, Ljerka Marjanac

ŠETALIŠTE DINOSAURA, Marina Čalogović

IMPAKTI, Tihomir Marjanac

MODELIRANJE TUNGUSKE EKSPLOZIJE, Mario Poleto

Nakon toga, svi zainteresirani moći će se u pratnji Tihomira Marjanca uputiti u edukativnu šetnju geostazom: TRAGOVI KATASTROFALNIH POTRESA NA LOPARU. Polazak je u 14,00 sati s Rtića (autobusna stanica u San Marinu).

Tema ovogodišnjeg Festivala znanosti je Otkrića te vas pozivamo da sudjelujete u bogatom programu koji se odvija diljem zemlje i upoznate se s nekima od otkrića koja mijenjaju naše vidike, poglede, obzore i svjetonazore. Program predviđen u Loparu namijenjen je najširoj publici te pozivamo sve da nam se pridruže i možda otkriju neke nove interese!

 

O FESTIVALU ZNANOSTI

Poznato je konačno, nepoznato je beskonačno.
U intelektualnom pogledu nalazimo se na otočiću
usred oceana neobjašnjivosti. Dužnost je svake
generacije da moru otme još po koji komadić kopna.


T.H. Huxley, 1887.

Festival znanosti je manifestacija koja se u Hrvatskoj kontinuirano organizira od 2003. godine s ciljem približavanja znanosti javnosti kroz informiranje o aktivnostima i rezultatima na području znanosti, poboljšavanje javne percepcije znanstvenika, te motiviranje mladih ljudi za istraživanje i stjecanje novih znanja. Rađamo se znatiželjni, kao mala djeca se pitamo zašto je nebo plavo, a trava zelena, a kad odrastemo postajemo produktivni članovi zajednica. Čežnja za dodatnim znanjem i poticanje urođene znatiželje u svim dobima života je vrijedan cilj za koji se Festival znanosti zalaže. Organizatori Festivala znanosti su Sveučilišta u Splitu, Zagrebu, Rijeci, Zadru i Osijeku u suradnji s Tehničkim muzejom Nikola Tesla i British Councilom, a pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Izvor: službene stranice Festivala znanosti: http://www.festivalznanosti.hr/2018/