Povodom Dana planeta Zemlje koji se diljem svijeta obilježava 22. travnja Turistička zajednica Općine Lopar, KTD Lopar Vrutak d.o.o. i Centar za kulturu Lopar treću godinu zaredom pripremaju bogat višednevni program usmjeren podizanju razine ekološke osviještenosti te ukazivanju na važnost održivog i odgovornog ponašanja prema prirodi i planetu na kojem živimo.

 

EKOLOŠKA AKCIJE USUSRET TURISTIČKOJ SEZONI

U suradnji s brojnim udrugama, pojedincima, Općinom Lopar i Lopar Vrutkom d.o.o., Turistička zajednica Općine Lopar već gotovo dva desetljeća na godišnjoj bazi koordinira veliku akciju čišćenja priobalja i podmorja Neka školji budu bolji. Ove godine ona će se održati u subotu, 6. travnja te pozivamo sve mještane Lopara da se pridruže. Okupljanje je u 8,30 sati u Lučici i na Melu, a završno druženje uz domjenak za sve sudionike predviđeno je u 13,30 sati u Lučici.

PODIZANJE EKOLOŠKE OSVIJEŠTENOSTI

Tijekom travnja i svibnja polaznici Dječjeg vrtića Pahuljica i učenici Područne škole Lopar, u suradnji s Lopar Vrutkom d.o.o., prikupljat će stari papir kao i prethodnih godina. Sakupljeni papir potom će biti odvezen na reciklažu, a za doprinos očuvanju prirode mališani će biti nagrađeni.

Kako bi kod djece osvijestili važnost održivog gospodarenja otpadom, Lopar Vrutak d.o.o. i Centar za kulturu Lopar pripremaju edukativne programe namijenjene najmlađima. Lopar Vrutak d.o.o. mališanima treću godinu zaredom poklanja predstavu ekološke tematike, a ove godine to će biti predstava Kazališta Smješko naslova Naš zeleni svijet. Predstava je namijenjena učenicima PŠ Lopar i polaznicima DV Pahuljica, a održat će se u utorak, 9. travnja u predvorju PŠ Lopar s početkom u 8,30 sati.

Kako bi se ukazalo na to da reciklaža, osim dobrobiti za okoliš, može biti vrlo zabavna i kreativna, Centar za kulturu Lopar u suradnji s Kulturno-umjetničkom udrugom Akt priprema Zelenu radionicu izrade lutaka od recikliranih plastičnih vrećica uz pomoć pegle. Radionica će se održati u subotu, 27. travnja u prostoru DVD-a Lopar i namijenjena je djeci i odraslima uz obaveznu prijavu u Centru za kulturu Lopar.

 

UREĐENJE OKOLIŠA

Uz akcije čišćenja i edukativne sadržaje, dijelom aktivnosti nastojat će se pridonijeti ljepšem i uređenijem izgledu mjesta te će tijekom travnja biti izložena mozaična instalacija izrađena na radionicama u sklopu projekta Kreativnost u svakodnevici koji Centar za kulturu Lopar provodi treću godinu zaredom. Izložba se može pogledati u predvorju Općine Lopar radnim danima od 8,00 – 15,00 sati. Instalacija satkana od pojedinačnih radova polaznika radionica zamišljena je kao kreativan doprinos primijenjene prirode te će po završetku izložbe biti premještena u javni prostor – iznad Rajske plaže.

Tradicionalna subvencionirana prodaja sadnica za iznajmljivače ove godine predviđena je u utorak, 16. travnja od 9,00 do 12,00 u prostoru Turističke zajednice Općine Lopar koja je i organizira.

Sustavnim provođenjem akcija čišćenja, subvencioniranom prodajom sadnica i ostalim aktivnostima nastoji se doprinijeti ljepšem izgledu mjesta, ali i utjecati na razvoj svijesti i brige za okoliš, posebice među djecom i mladima.