izvor: RabDanas.com / Hrvoje Hodak

Jučer oko 14.00 sati, u vijećnici Općine Lopar, uz prisustvo čelnih ljudi dviju jedinica lokalnih samouprava na otoku Rabu: načelnika Općine Lopar Josipa Borića i gradonačelnika Grada Raba Nikole Grgurića, zamjenika gradonačelnika Raba Denisa Deželjina, direktora komunalnih tvrtki Vrutak d.o.o. i Dundovo d.o.o, Zdenka Jakuca i Mladena Kuparića, direktora GPP Mikić d.o.o. Nikole Turčića, te gosta, direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravka Ponoša, upriličeno je potpisivanje dva Ugovora i jednog Sporazuma ključnih za daljnji tijek sanacije odlagališta komunalnog otpada Sorinj i rješavanja problematike zbrinjavanja otpada na otoku Rabu.

Dobar primjer suradnje Grada Raba, Općine Lopar i Fonda za zaštitu okoliša

Prvi je potpisan Ugovor za finaciranje izgradnje reciklažnog dvorišta na području odlagališta komunalnog otpada Sorinj u vrijednosti 1,485.000 kuna između Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i  Grada Raba. Odmah potom uslijedilo je potpisivanje Sporazuma između Grada Raba i Općine Lopar na iznos od 500.000 kuna, kojim Grad Rab sudjeluje u financiranju izgradnje pristupne ceste radnoj zoni i samom odlagalištu komunalnog otpada Sorinj, a upravo je tim Sporazumom, kako je kazao načelnik Borić, omogućeno potpisivanje zadnjeg jučer potpisanog Ugovora za izgradnju nerazvrstane pristupne ceste radnoj zoni i komunalnom odlagalištu Sorinj. Taj Ugovor potpisan je između Općine Lopar i predstavnika GPP Mikić d.o.o. iz Omišlja na iznos 2.199.470 kn (+ PDV), odnosno sveukupno 2.749.337 kn.

“Mislim da je vrijednost ovih ugovora za naš otok, Grad Rab i Općinu Lopar, zaista značajna i s time smo na neki način, nakon ugovaranja i početka radova na izgradnji pretovarne stanice, stvorili uvjete da krenemo u daljnje faze do same sanacije odlagališta”, kazao je Borić i dodao: “Zahvaljujem se predstavnicima Fonda za zaštitu okoliša što su nam omogućili da već za pretovarnu stanicu imamo na raspolaganju 6.738.000 kn, od ukupno 8.500.000 kn koliko iznose radovi na njoj. Danas smo potpisali i ovaj Ugovor za izgradnju reciklažnog dvorišta i sada nam još preostaju radovi na projektiranju i ishođenju akata za izgradnju sortirnice i same faze sanacije odlagališta.”

“Treba reći i to”, nastavio je Borić, “da je prvi ugovor vezan uz sanaciju odlagališta Sorinj bio potpisan još 2005. godine, no taj je ugovor tijekom vremena, u nekakvim drugačijim odnosima i politika i političkih snaga na otoku, dobio nekih 13 dodataka i bivao godinama odlagan, no mislim da je konačno došlo vrijeme da riješimo taj problem koji nas muči već desetljećima, i to na jedan dobar način u suradnji Grada Raba, Općine Lopar, Fonda i Ministarstva zaštite okoliša i energetike.”

ostatak teksta na: http://rabdanas.com/index.php/vijesti/item/2646-potpisivanjem-ugovora-i-sporazuma-stvoreni-uvjeti-za-kretanje-u-daljnje-faze-sanacije-odlagalista-sorinj