Povodom ovogodišnje Noći muzeja (26. siječnja) podsjećamo javnost da Centar za kulturu Lopar i dalje popisuje i prikuplja arheološku i etnografsku građu na području Lopara!


JAVNI POZIV

POPISIVANJE ARHEOLOŠKE I ETNOGRAFSKE GRAĐE

Ukoliko u svojim domovima čuvate arheološku, etnografsku ili drugu vrijednu građu (fibule, ulomci amfora ili dr. keramike, antički novac, stakalca, razno oruđe, stare narodne nošnje, tradicionalne maske, razni uporabni predmeti, zapisi i sl.) koja do sada nije popisana, molimo Vas da nas kontaktirate kako bismo ju mogli dokumentirati:

CENTAR ZA KULTURU LOPAR

Lopar 248, Lopar

czk@lopar.com

775-392; 099/814-0712

Unatoč iznimno bogatoj kulturnoj baštini, na čitavom otoku Rabu još uvijek nije osnovana niti jedna muzejska ustanova kao centralna ustanova za skrb o toj baštini, a u samome Loparu ne postoji niti galerijski ili drugi izložbeni prostor. Unatoč individualnim naporima, loparska baština u nedovoljnoj je mjeri istražena, valorizirana, adekvatno zaštićena, prezentirana javnosti te turistički valorizirana.

U suradnji sa stručnim suradnicima, arheološka i etnografska građa dijelom je popisana i stručno obrađena, a nastavak navedenih aktivnosti je nužan kako bismo stvorili preduvjete za njenu valorizaciju i prezentaciju javnosti, odnosno stalan izložbeni postav.

Uz doprinos očuvanju i zaštiti kulturne baštine, ovaj projekt iznimno je značajan i u smislu razvoja kulturnog turizma koji je na otoku Rabu još uvijek u povojima.